NaslovnicaSportKošarkaFOTO Na kafi ...

FOTO Na kafi sa Avdom Aždajićem: “Zvanično počela druga faza priprema KK ‘Visoko’ za novu sezonu”

Nakon malo duže ljetne pauze koja je rezultirala raznim promjenama, kako u samom klubu, tako i u takmičenju u kojem nastupaju, visočki košarkaši su odnedavno startali sa pripremama za novu sezonu košarkaške A2 lige – grupa jug.

Ovim povodom sredinom sedmice članovi Košarkaškog kluba “Visoko”, predvođeni kao i prošle godine trenerskim tandemom Avdo Aždajić i Senad Ašlama, odigrali su dvije pripremne utakmice protiv ekipa iz Ilijaša i Novog Travnika. Netom nakon ovih utakmica razgovarali smo sa prvim čovjekom stručnog štaba, Avdom Aždajićem, koji nam je kazao nešto više o novonastalim situacijama u klubu, kao i o stanju igrača, kluba i same lige pred skori početak sezone.

“Nakon prvog dijela priprema, odnosno, baznih, kondicionih priprema bacili smo se na realizaciju druge, loptaške faze priprema našeg kluba za novu sezonu. Utakmicom protiv ekipe iz Ilijaša, koju smo dobili 71-70 počeli smo tu fazu, a zatim nastavili i gostovanjem u Novom Travniku, gdje smo izgubili rezultatom 76-70, što i nije loše za sami početak. U sklopu ovih utakmica smo isprobali otprilike 17-18 igrača, kako bi se malo posložila ekipa nakon što smo, tokom ljeta, izgubili čak pet standardnih igrača. Ipak, teško je zaključiti bilo šta o spremi ekipe iz ove dvije utakmice, pa nas tako vrlo skoro očekuju još dvije uzvratne utakmice protiv ove dvije ekipe, što će utjecati na kasniji izbor rostera, prve petorke i ostalog.” – kazao nam je u uvodu našeg razgovora iskusni košarkaški trener iz Visokog, Avdo Aždajić.

Finansije kao vječni problem visočkih klubova, pa tako i KK “Visoko”

kk visoko pripreme 2015 (3)
Pripremna utakmica KK “Visoko” – KK “Mladost” Ilijaš

Naravno, pred samu sezonu potrebno je sklopiti finansijsku konstrukciju kluba kako bi se održao kakav-takav kontinuitet odigravanja utakmica. Već nekoliko godina evidentni su problemi sa finansiranjem košarkaša u Visokom, pa su ovi mladi predstavnici Visokog već zaboravili da postoji nešto kao plata ili stimulacija za predstavljanje našeg grada diljem BiH.

“Kao i svake godine finansije su najveća briga nas koji vodimo KK ‘Visoko’ i to je naša najveća boljka. Javnost vjerovatno nije upoznata ali mi smo imali određene administrativne probleme sa Ministarstvom za pravosuđe i sa Ministarstvom za kulturu i sport, tako da ove godine vjerovatno nećemo dobiti finansijsku podršku kantona. To je jedan od ključnih problema, ono što je alarmantno i što moramo rješavati što prije, do početka sezone 7. novembra. Posebno je teško objasniti takvo stanje, kada vidimo druge klubove koji ostvaruju dobru saradnju sa privrednim subjektima, a naš, visočki klub je jedini klub u ovom dijelu A2 lige koji nema sponzora i koji se finansira nekim čudom, kao na infuziju.” – govorio je za Visoko.co.ba Avdo Aždajić.

Igrački kadar – varijacije u odnosu na prošlu sezonu

kk visoko pripreme 2015 (2)
Pripremna utakmica KK “Visoko” – KK “Mladost” Ilijaš

Kako smo već kazali u uvodu, tokom ljeta desile su se određene promjene u igračkom kadru, a o čemu je riječ trener Aždajić nam je kazao ukratko:

“S obzirom da su se svi naši konkurenti itekako pojačali mi ćemo morati da sklopimo neka rješenja do početka sezone. Tokom ljeta su nas, zbog privatnih obaveza ili drugih angažmana napustila petorica igrača, a koji su bili dio standardne postave, te nekako pokušavamo da sa mladim igračima nadoknadimo te gubitke, ali izvjesno je i dovođenje neka dva do tri pojačanja iz drugih klubova, kako bismo zakrpili rupe u ekipi.

Vrlo vjerovatno će to biti neko iz redova KK “Čelik” Zenica, sa kojima imamo dugogodišnju dobru saradnju, koja se svakako produžila dolaskom kolege Ivana Opačka na čelo kluba, te sa kojim već sada dogovaramo najbolji model saradnje za ovu sezonu.”

A2 liga pred totalnim kolapsom?

Košarkaška A2 liga – grupa jug, u okviru koje nastupa ekipa KK “Visoko” iz godine u godinu doživljava raznorazne izmjene, a posebno je očigledan pad broja ekipa koje se uključuju u odigravanje ove, bazne košarkaške lige u našoj državi. Na naše pitanje šta je budućnost A2 lige naš sagovornik i iskusni košarkaški stručnjak nam je kazao:

“Sama liga, koja se igra još od 1998. godine, prema kvalitetu, odnosno, prema broju ekipa koje igraju, je najlošija do sada. Ove sezone u takmičenje je uključeno 7 ekipa, što znači da je pred nama odigravanje 12 kola. Znatno je to skratilo trajanje lige, te je na kraju uključen i kraći playoff, koji je upravo nadoknada za manjak utakmica u regularnom dijelu sezone, ali ono što je alarmantno je da je u posljednje dvije sezone na našem prostoru ugašeno čak 6 klubova, a niko ništa ne poduzima tim povodom. Također, na proteklom košarkaškom specijalizovanom seminaru nije postignut dogovor za kreiranje društva ligaša, kao u svakoj normalnoj zemlji, odnosno društva predstavnika klubova koji bi bili uključeni u reguliranje takmičenja, te se zbog toga dešava da već nekoliko sezona pred početak takmičenja ne znamo ništa o žrijebu, startu sezone i slično.

Najbolji primjer je upravo ova sezona, kada mi do prije desetak dana nismo uopće znali ništa o takmičarskim propozicijama, a onda je nekim ad hoc sistemom odrađeno sve, od žrijeba, do kalendara takmičenja, pa smo dobili kakav-takav sistem igranja. To je svakako jedan od pokazatelja stagnacije općenito košarke u našoj zemlji, ali i naše, A2 lige, koja bi trebala biti bazna liga za razvoj mladih igrača i rasadnik talenata.”

Pripremna utakmica KK "Visoko" - KK "Mladost" Ilijaš
Pripremna utakmica KK “Visoko” – KK “Mladost” Ilijaš

Za kraj, na naše pitanje gdje se KK “Visoko” ove sezone vidi u ovoj postavci A2 lige i u odnosu na prošlogodišnja iskustva Aždajić je odgovorio:

“Prolazak dalje, u playoff, ukoliko se desi bit će prava senzacija. Nisam previše optimističan, posebno u našoj finansijskoj postavci jer svi naši protivnici imaju sponzore, a mi jedva sklapamo kraj sa krajem i to je važan podatak. Također, sve ekipe su se pojačale tokom ljeta i svima će biti puno teže uzeti bodove, ali pred nama je vrijeme u kojem treba da se potrudimo i u kojem treba da pokažemo najbolje od sebe.

Postoji još nekoliko grešaka koje vučemo iz prošle sezone, u nekom tehničkom segmentu igre, koje moramo popraviti, ali vjerujem da iz ove ekipe možemo stvoriti zdrav korijen za neke naredne sezone koje će, nadam se, biti uspješnije.”

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.