Lokalne TemeKultura(FOTO) Maestralnom izvedbom predstave "Kraj igre" Teatar Total krunisao 16. Dane Zaima...

(FOTO) Maestralnom izvedbom predstave “Kraj igre” Teatar Total krunisao 16. Dane Zaima Muzaferije

Šesnaesti Dani Zaima Muzaferije u Visokom su donijeli brojne zanimljivosti, a svakako sa najviše nestrpljenja, kao i svake godine, publika je iščekivala novu predstavu Teatra “Total”. Majstori drame iz našeg grada, u Teatru Total koji je utemeljio upravo Zaim Muzaferija, i ovog puta pripremili su maestralnu izvedbu, kroz predstavu “Kraj igre”, koju je režirao profesor Jesenko Muzaferija.

“Obaveza Teatra Total je da svake godine, u sklopu manifestacije Dani Zaima Muzaferije, pripremi premijernu izvedbu predstave. Ovaj put to je predstava koja nosi naziv “Kraj igre”. Rađena je prema motivima drame “Endgame” Samuela Becketta, dakle samo po motivima, po kojima sam ja napisao tekst i napravio realizaciju, režiju predstave. To je inače predstava koja bi se mogla nazvati političkim pamfletom, ustvari predstava koja optužuje i ismijava aktuelnu situaciju u našoj zemlji, a pomalo neke zajedljive strelice upućuje i istočnim komšijama i zapadnim susjedima. Rađena je u maniru teatra apsurda, a po žanru bi se mogla nazvati tragikomedija”, prokomentirao je kratko predstavu profesor Muzaferija.

Predstava je odigrana pred punom dvoranom Gradskog kina Visoko, a glumci i cijela postavka predstave oduševili su mnogobrojnu publiku.

“Glavni akteri su već jako dobro poznati, glumci na koje mogu da se pouzdano oslonim: Faik Salihović, Dževad Hasanbegović, Adnan Tajić i Dženita Pinjo. Moram svakako spomenuti i momke koje nećete gledati na sceni, a to je majstor svjetla Branislav Mirković, te video i audio realizator Emir Hasanbegović, momak koji se prvi put uključio u naš teatar”, zaključio je profesor Muzaferija.

Ovom predstavom spuštena je zavjesa na ovogodišnje Dane Zaima Muzaferije, iako publika još nekoliko dana ima priliku uživati u izložbama koje su otvorene u okviru ove manifestacije.

 

Visoko.co.ba/Redakcija


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE