ZanimljivostiFOTO / Kolumbijski krajolici kafe: Mjesto gdje se uzgaja najbolje zrno omiljenog...

FOTO / Kolumbijski krajolici kafe: Mjesto gdje se uzgaja najbolje zrno omiljenog napitka

Kolumbijski kultivirani krajolici kafe, upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine, privlače pažnju brojnih posjetilaca svojim pejzažima, jedinstvenim atrakcijama te najukusnijom kafom.

Ovo područje, poznato i kao “Trokut kafe”, je najpoznatije po uzgoju i proizvodnji kafe koja se smatra za najbolju na svijetu.

Kolumbijski kultivirani krajolici kafe su dio regiona Pais kojem pripadaju kolumbijski departmani Caldas, Quindio i Risaralda, koji su najmanji departmani u toj zemlji ukupne površine od 13.873 kilometara kvadratnih, što je tek 1,2 posto ukupnog državnog teritorija.

Na tom području u podnožju Anda se nalazi više plantaža, na kojima se ugaja većina kolumbijske kafe.

Lokalno stanovništvo se već stotinu godina bavi uzgojem kafe na malenim placevima u teškim planinskim uslovima između gustih šuma.

Fotograf Anadolu posjetio je plantažu u Santa Rosa de Cabalu, gdje posjetioci imaju priliku ručno brati zrela zrna arabika kafe.

Kolumbijski kultivirani krajolici kafe su 2011. godine upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Južnoj Americi kao “izvanredan primjer jedinstvenog održivog uzgoja i proizvodnje snažne tradicije koja je postala simbolom uzgoja kafe u svijetu”.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE