NaslovnicaZDKFOTO / Karije...

FOTO / Karijerne prezentacije “Mediji i novinarstvo: Ja novinar”: Srednjoškolci iz Breze stekli nova znanja o novinarskoj profesiji

U okviru projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji zajednički provode UG “Zora” Zenica i portal Visoko.co.ba, učenici i učenice Gimnazije “Muhsin Rizvić” i Mješovite srednje škole “Mehmedalija Mak Dizdar” iz Breze imali su priliku ove sedmice učiti o novinarskoj profesiji i svim njenim karakteristikama.

Zahvaljujući podršci USAID-ovog Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), učenici iz ove dvije srednje škole u Brezi imali su priliku od urednika sportske redakcije Federalne televizije Darija Mehmedovića i urednika portala Visoko.co.ba Enesa Hodžića, kroz karijernu prezentaciju “Mediji i novinarstvo: Ja novinar” učiti o medijima danas, novinarstvu, profesionalnim standardima, te svim dijelovima ove profesije koji su važni za mlade novinare.

Dodatno, zahvaljujući ekspertima iz oblasti karijernog informiranja, savjetovanja, te vođenja osnovnoškolaca i srednjoškolaca Arminu Šestiću i Ensaru Arnautu mladi iz ovih škola dobili su dodatne informacije o značaju izbora prave profesije za pravilan razvoj svoje karijere, s posebnim fokusom na novinarstvu, kao profesiji koja im nudi šarolike mogućnosti.

Kada je riječ o samom programu ove prezentacije, mladima su prisutni govornici predstavili sve prednosti i mane novinarske karijere, te neke svoje ključne momente iz karijere, ali i one motivacije koje su im donijele odluku da izaberu novinarstvo za svoju profesiju. Uz to, pojašnjeni su im i generalni aspekti na koje trebaju obratiti pažnju prilikom odabira buduće karijere, na sve vještine, sposobnosti, zanimanja i interesovanja.

Najzad, postavljajući brojna pitanja mladi su uspjeli doznati i sve posebnosti profesije koje su direktno njih zainteresirale i koje bi im mogle pomoći u konačnom odabiru profesije po završetku obrazovnog procesa.

Inače, Breza je, nakon Visokog, drugi od šest gradova Zeničko-dobojskog kantona u kojem će biti održane ovakve karijerne prezentacije, a veliki odziv mladih i njihova zainteresiranost za učešće u svim aspektima projekta dodatno govore o potrebi informiranja mladih o novinarstvu kao karijeri, te o prilikama za edukaciju koje im se pružaju.

 

*Karijerne prezentacije “Mediji i novinarstvo: Ja novinar” dio su projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji zajednički realiziraju Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora” iz Zenice i redakcija portala Visoko.co.ba.

Projekt je podržan od USAID-ovog Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), a kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Otvorena mreža.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.