NaslovnicaBiHFOTO / Inflac...

FOTO / Inflacija u Visokom dostigla najviši nivo u historiji: Ove namirnice i usluge su dostigle rekordne cijene

Prema podacima Agencije za statistiku BiH inflacija u našoj zemlji, pa tako u i u našem gradu, dostigla je brojku od 14,4%, što je najviše u historiji.

Prema zvaničnim podacima do kojih je došao portal Visoko.co.ba, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju u odnosu na prethodni mjesec ove godine, u prosjeku su zabilježile rast za 1,1%, dok je na godišnjoj razini u prosjeku zabilježen rast cijena od 14,4%.

Hrana i bezalkoholna pića, u maju ove godine u odnosu na maj prošle godine, u Visokom  su u prosjeku skuplji 22,7%.

“Alkoholna pića i duhan za 0,6%, stanovanje i režijski troškovi za 11,3%, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 8,1%, zdravstvo za 1,3%, prijevoz za 30,3%, komunikacije za 0,8%, rekreacija i kultura za 6,3%, obrazovanje za 0,7%, restorani i hoteli za 8,6%, te ostala dobra i usluge za 5,2%, piše na zvaničnoj web stranici Agencije za statistiku BiH.

Jedina dobra vijest jeste ta da su prema istim podacima, odjeća i obuća u prosjeku bili jeftiniji za 5%.

Naim K. / Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.