ZanimljivostiPutovanja(FOTO) Goksu sedrene terase, poznate kao Giresunov Pamukkale, privlače pažnju turista

(FOTO) Goksu sedrene terase, poznate kao Giresunov Pamukkale, privlače pažnju turista

Goksu sedrene terase u gradu Dereli u turskoj provinciji Giresun privlače sve veću pažnju turista zahvaljujući promociji posljednjih godina i jer svojim izgledom podsjećaju na Pamukkale, jednu od najvećih turističkih atrakcija u Turkiye.

Goksu terase od travertina, sedimentne stijene nataložene toplom izvorskom vodom poznate su i kao Giresunov Pamukkale. Inače, Pamukkale znači “dvorac pamuka”.

Giresunov Pamukkale poznat je po svojim vodama bogatim mineralima koje teku niz bijele sedrene terase i bazene tirkizne boje.

U blizini se nalazi i Mavi Gol, u prevodu Plavo jezero koje sa parkom prirode Kuzualan, posjetiocima nude veličanstvene prizore.

Plavo jezero ime je dobilo po sedrama formiranim vodom bogatom mineralima. Kada se snijeg otopi, od juna jezero dobija tirkiznu boju vode koja se zadrži do sljedeće zime, odnosno decembra.

U parku prirode Kuzualan koji se prostire na 482 hektara, moguće je pronaći više od 120 vrsta biljaka, iz 60 porodica, kao više od 150 vrsta kičmenjaka.

Lokalne vlasti uradile su mnogo na unapređenju infrastrukture i prilaza parku i jezeru, mostova, kao i terasama s kojih se pruža nezaboravan pogled. Sada su počeli da ubiru plodove urađenog, a ovo područje posjećuju i domaći i strani turisti.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE