FOTO: Godinu dana poslije klizišta i poplava: Najla Trako i dalje živi kod sestre u Ilijašu

693

Ovih dana navršava se tačno jedna godina otkako su veliki dio Bosne i Hercegovine pogodile katastrofalne poplave i klizišta, koji su odnijeli veliki broj života, te donijeli ogromne materijalne štete. Iako na visočkoj općini situacija nije bila ni blizu onoj u Maglaju, Doboju i drugim krajevima BiH, posljedice poplava i klizišta neki još uvijek osjećaju.

najla (1)

Najla Trako iz Vratnice kod Visokog u maju prošle godine ostala je bez svega što je cijeli svoj život stvarala. Ipak, uspjela je sačuvati živu glavu, dok je kuća i sve što je u njoj imala, nestalo u nekoliko sekundi u klizištu. I pored brojnih obećanja, te slikanja na licu mjesta u mjesecu maju prošle godine, od sanacije ili nekog alternativnog smještaja još uvijek nema ništa. Godinu dana nakon pojave klizišta kontaktirali smo Najlu i njenu porodicu i saznali da još ništa nije riješeno. Najla Trako je odmah po odlasku iz Vratnice, smještaj pronašla kod svoje sestre u Ilijašu, a i dan-danas se tamo nalazi, čekajući rješenje svog problema i stambeno zbrinjavanje. Kako nam je kazala bilo je nekih obećanja za pronalazak nekog alternativnog smještaja ili učešće i pomoć u kupovini stančića, ali do danas još ništa nije realizirano. Sasvim sigurno je veliki broj ovakvih i sličnih slučajeva, širom poplavama i klizištima pogođenih područja, ljudi koji su u trenutku ostali bez svega što su cijeli život stvarali, a do kojih pomoć i donacije koje su pristizale u našu zemlju, nisu uspjele stići.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.