ZanimljivostiPutovanjaFOTO / Globalno zagrijavanje natjeralo najstarije skijalište u Španiji da traži alternative

FOTO / Globalno zagrijavanje natjeralo najstarije skijalište u Španiji da traži alternative

Skijalište La Molina u regiji Katalonija, gdje se nalaze najstarija skijališta u Španiji, ove sezone je skoro pa bez snježnog pokrivača, javlja Anadolu.

Neubičajno toplo vrijeme za ovaj dio godine pogodilo je i ovo područje gdje se posljednjih godina osjećaju posljedice globalnog zagrijavanja.

Vlasnici objekata na ovom skijalištu traže različite načine da privuku turiste, razmatrajući alternative za proizvodnju umjetnog snijega. Smanjenje snježnih padavina za polovinu u posljednjih pet godina počelo je da ugrožava sezonu zimskih sportova, najveći izvor prihoda u regionu.

Skijališta smještena u istočnim katalonskim Pirinejima počela su testirati metodu proizvodnje održivog snijega korištenjem manje vode i energije s novim projektom pod nazivom “Snježna laboratorija”.

Predviđa se da će dodatni mineral koji će se dodati u vodu metodom koju su naučnici otkrili tokom faze testiranja, za koju se očekuje da će trajati tri godine, uveliko olakšati proizvodnju snijega.

S obzirom da snijega nema dovoljno sada su se okrenuli alternativama. Ljubitelji prirode i adrenalina, koji se žičarom kreću do područja gdje su napravljene staze za brdski biciklizam, mogu uživati ​​u jedinstvenoj prirodi penjući se na Pirineje.

Jedna od stvari koja fascinira one koji se popnu na vrh je avanturistički park izgrađen u šumi. Turizam u prirodi, koji je počeo da zamjenjuje plažni turizam u Španiji, jednoj od evropskih zemalja koje su najviše pogođene posljedicama minule pandemije koronavirusa i globalnim zagrijavanjem, privlači ljude željne mira, tišine ili avanture na skijališta koja su otvorena za korištenje i u ljetnim mjesecima.

​Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE