FOTO: Federalni parlamentarci, ministri i direktori kompanija posjetili Bosansku dolinu piramida

1066

Na inicijativu visočke zastupnice u Parlamentu Federacije BiH Jasmine Zubić, Klub parlamentarki ove institucije, zajedno sa nekoliko kolega parlamentaraca, kao i sa ministrom obrta i poduzetništva Amirom Zukićem, te direktorima nekih bh.kompanija, upriličio je danas posjet Prahistorijskom labirintu tunela Ravne i Arheološko – turističkom parku „Ravne 2“ u Visokom, gdje im je domaćin bio predsjednik Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, dr. Semir Osmanagić. Inicijativa za posjet stigla je nakon što je ovaj jedinstveni park na području regiona u proteklom periodu proglašen parkom od općinskog i kantonalnog značaja.

– Smatram da je ovo još jedan korak ka promociji ovog nacionalnog blaga koje ima Visoko. Nadam se da će se nastaviti slijed daljih posjeta, ali i da ćemo mi kao parlamentarci odati priznanje radu Fondacije, a da će Federacija i država znati prepoznati značaj ovog projekta. – kazala nam je Jasmina Zubić. Veliki broj gostiju u Visokom je posjetio Muzej Fondacije, zatim i Prahistorijski labirint tunela Ravne, dok je posjet završen u parku „Ravne 2“.

– Ovo je jedan segment putem kojeg možemo da pokažemo bogatstva naše zemlje i ne vidim razlog zašto svi zastupnici u Parlamentu Federacije, ali i u državnom parlamentu ne bi podržali nešto što donosi veliku korist i Visokom i Zeničko-dobojskom kantonu, ali i državi BiH. – istaknula je nakon posjete predsjednica Kluba parlamentarki Kemela Zuko. Domaćin posjete u ime Fondacije bio je dr. Semir Osmanagić koji se parlametarkama i ostalim gostima zahvalio na dolasku, te kazao kako očekuje političko jedinstvo koje je neophodno barem kada su u pitanju ovakvi projekti.

– Naša zemlja posjeduje džepove, otočiće koji su turistički, privredni i kulturni centri i koji nam svima daju nadu u budućnost. Ono što nam nedostaje jeste političko jedinstvo, ali ovakvi projekti pružaju mogućnost ljudima da shvate da se u ovoj zemlji vrijedi boriti i živjeti. Imamo potencijale da se razvijamo, trebamo naći pravu strategiju i krenuti naprijed. – poručio je Osmanagić. Podsjećamo, Fondacija je 2006.godine započela radove u Bosanskoj dolini piramida, a nakon otkrića prvih evropskih piramida. Danas brojni turisti i volonteri iz cijelog svijeta posjećuju lokalitete u Visoko, Bosanske piramide Sunca i Mjeseca, tumulus u Vratnici, Prahistorijski labirint tunela Ravne, a od prošle godine Fondacije je otvorila i jedinstven Arheološko – turistički park „Ravne 2“, park obogaćen brojnim edukativnim, rekreacionim, kulturnim i drugim sadržajima, te park koji je jedinstven na području Jugoistočne Evrope.

Komentari

komentara