FOTO: Divlje deponije na šumskom putu Smršnica-Veliko Čajno

1427

Na šumskom putu Smršnica – Veliko Čajno danas smo bili u prilici vidjeti nekoliko divljih deponija. Neodgovorni građani odlažu sve i svašta. Osim svih vrsta otpada organskog i neorganskog porijekla iz domaćinstava, krupnih komada namještaja i kućanskih aparata, građevinskih materijala, plastike, stakla, na ovim lokalitetima smo mogli vidjeti i ne malu količinu animalnog otpada.

Da problem bude veći, jedna od najvećih deponija se nalazi uz sami potok koji u svom daljem toku prolazi pored livada, obradivih površina i na taj način vrši kontaminaciju područja kroz koja prolazi. Svi oni koji se vode logikom „samo nek nije ispred moje kuće“ trebali bi početi razmišljati kakvu štetu nanose svima onima koji se nalaze nizvodno od pomenutog potoka, a nadamo se da će i općinska inspekcija reagovati te se posebno pozabaviti onima koji na ovim lokalitetima odlažu animalni otpad koji predstavlja posebnu prijetnju po zdravlje stanovništva ovog kraja.

Krajnje je vrijeme da počnemo razmišljati u skladu sa čuvenom izrekom američkih Indijanaca: „Ovu zemlju nismo naslijedili od predaka, već smo je posudili od generacija koje dolaze“, te da se svako od nas zapita koliko je ekološki osviješten i šta će sutra ostaviti svome djetetu. Smeće kao naslijeđe, ne zvuči nikako lijepo, jel da?

Foto: Namik Lemeš

Komentari

komentara