Lokalne TemeStaro VisokoFOTO: Dervišbegović Ibrahim, posljednji visočki maltar

FOTO: Dervišbegović Ibrahim, posljednji visočki maltar

Maltarina se u Visokom naplaćivala do 1945.godine. To je praktično bio porez na uvoz robe u grad, kao i na ulazak stoke i zaprežnih kola koji su uzrokovali oštećenja ulica. Posljednji “maltari” na ovoj malti su bili Dervišbegović Ibrahim i Novokmet Šaćir. Na naslovnoj fotografiji vidimo Betonski most za vrijeme II svjetskog rata. Na fotografiji je Dervišbegović Ibrahim, posljednji maltar (naplaćivao maltarinu) na ovom visočkom mostu (malta se vidi na suprotnoj strani mosta, na ulazu). Na lijevoj strani je stražarska kućica njemačkih vojnika, što potvrđuje da je snimak iz perioda II Svjetskog rata.

most-betonski-malta, trojicaNa slici iznad vidimo Betonski most 1941.godine, a iza se može vidjeti i rampa od Malte. Na slici se nalaze Efendira Meho (sin Hasana), Sinanagić Ismet (obućar), Šahinović Ćamil (pekar).

betonski-most-maltaOvo je jedna od tri malte na ulazima u Visoko. Ostale dvije su bile prije Pravoslavne crkve i u Dubočcu.

dervisbegovic-ibrahim-sa-porodicom-oko-1942.Dervišbegović Ibrahim je bio posljednji visočki maltar na Betonskom mostu. Ovdje ga vidimo na slici sa porodicom oko 1942.godine.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE