NaslovnicaFoto KornerFOTO: Božićni...

FOTO: Božićnim sajmom i priredbom svečano otvorena nova dvorana u Franjevačkom samostanu Visoko

Večeras je u prostorijama novoizgrađene sale Franjevačkog samostana i Franjevačke gimnazije Visoko upriličena posebna svečanost, prvenstveno povodom Božića, a zatim i zbog otvorenja nove sportske sale.

Kako je i najavljeno ranije svečanost proslave božićnih praznika u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji otvorena je tradicionalnim božićnim sajmom, humanitarnog karaktera, u okviru kojeg su učenici pokušali skupiti novac za svoje prijatelje iz Afrike. O samom sajmu nešto više nam je kazao fra Stipo Alandžak, pedagog gimnazije i ravnatelj konvikta.

“Ovom prigodom, večeras, otvorili smo program tradicionalnim sajmom, koji otvaramo i nekoliko prethodnih godina, a koji je humanitarnog karaktera. Iako smo nekada i sami jedni od onih kojima je pomoć potrebna, sarađujući sa našom partner školom u Africi, uvidjeli smo da postoje i oni kojima je pomoć potrebnija nego nama, te tako sav prihod prikupljen na večerašnjem sajmu će biti poslan na adresu ove škole. Od tog novca će, prema zadaći koju smo preuzeli, biti finansirano nekoliko učenika ove škole u Africi, što nam je izuzetno drago i što je veliki uspjeh za našu školu.” – kazao je za Visoko.co.ba ovom prilikom fra Stipo Alandžak.

Kardinal Vinko Puljić,
Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup rimokatoličke Vrhbosanske nadbiskupije na božićnoj priredbi u Franjevačkom samostanu Visoko (Foto by: Enes Hodžić)

Nakon otvorenja sajma svi posjetioci su se preselili u novoizgrađenu sportsku salu Franjevačkog samostana, u kojoj je održana Božićna priredba, a koju je posjetio i veliki broj građana Visokog i bliže regije, među kojima su se našli i direktor visočke medrese Dženan ef. Handžić, predstavnici javnog sektora u Visokom, kao i počasni gost kardinal Vinko Puljić, nadbiskup rimokatoličke Vrhbosanske nadbiskupije.

Učenici su na pozornici u ovoj sali upriličili prigodan svečani program, kojim su obilježili božićne praznike i otvorenje nove sportske sale, koja je jedan od najljepših sportskih objekata u široj visočkoj regiji.

“Večeras, također, imamo radosnu prigodu da naša tradicionalna božićna priredba bude u ovoj novosagrađenoj, prekrasnoj sportskoj dvorani, što je zasigurno jedan od najvažnijih događaja u dugoj povijesti naše institucije, izgrađene 1900. godine. Siguran sam da je izgradnja sjemeništa 1900. godine, kao i gradnja konvikta 1928. godine izmamila veliku radost mnogobrojnih dobronamjernih građana Visokog, a uvjeren sam da je to slučaj i sa večerašnjim otvorenjem koje je, rekao bih, treći veoma važan događaj u povijesti samostana.” – govorio nam je o otvorenju dvorane fra Alandžak, pritom dodavši:

“Sama sportska dvorana ispunjava sve kriterije za službene treninge, pripreme i druge sportske aktivnosti, za mnogobrojne sportske kolektive koji su dobrodošli u ovaj prostor, a u kombinaciji sa konviktom, koji se preko ljeta pretvara u svojevrstan hotel, uvjeren sam da će ovo biti jedan od najljepših trening kampova u cijeloj BiH.”

Sa ove svečanosti upućene su poruke mira, tolerancije i suživota, kao i čestitke povodom nastupajućih božićnih i novogodišnjih praznika, a veoma prijatna atmosfera koja je vladala večeras u krugu Franjevačkog samostana Visoko dokaz je prijateljstava koja vladaju u našem gradu.

U nastavku možete pogledati fotografije koje je zabilježio naš reporter za vrijeme posjete Franjevačkom samostanu i novoizgrađenoj sportskoj sali samostana.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.