Formiranje buduće vlasti u Visokom: Jel se prodajete za interes naroda koji vas je birao ili za vlastiti interes?

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na hitnoj sjednici, u zakonom utvrđenom roku, donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u BiH, koji su održani 2. oktobra.

CIK će 8. novembra dodijeliti certifikate o osvojenom mandatu načelnicima i gradonačelnicima, odnosno vijećnicima i odbornicima u općinskim vijećima i skupštinama općina, te gradskim vijećima i skupštinama.

Kad nevažna opozicija pomisli da je važna i bitna

Dok se čekala odluka CIK-a o dodjeli mandata, u političkom životu Visokog bilo je živo i intenzivno. Vodila se borba za svakog vijećnika po pitanju sklapanja većine u OV Visoko od koje će zavisiti i novi predsjedavajući, kao i buduće odluke Zakonodavne vlasti. S tim da svi ti novi vijećnici i članovi Općinskih izvršnih odbora stranaka koji sebi daju na važnosti tek u onoj mjeri u kojoj ih načelnica pozove “na kafu” i po principu “What Can I Do For You” ponudi neki sitni lični interes, potpuno su nevažni i nebitni. U prilog tome govori i statistika za protekle četiri godine vezano za provođenje odluka OV Visoko i vijećničkih inicijativa. Odluke koje donosi zakonodavna vlast u Visokom, izvršnu vlast gotovo da i ne zanima. Na više od pola vijećničkih pitanja nikad adekvatno nije ni odgovoreno u periodu 2012-2016.godina.

Visoko od takvih malih i nerealizovanih ljudi ima samo štetu, jer takvi nemaju nikakav osjećaj za opšti interes i uglavnog ga ne vide jer su rukovođeni isključivo privatnim i vlastitim interesima.

Ono što zanima pobjednika Lokalnih izbora u Visokom kada su u pitanju ASDA, SDP, DF, Naša stranka pa i SBB, suštinski jesu njihove ruke kada se bude dijelio plijen zvani 11 Javnih preduzeća i Javnih ustanova prilikom skidanja i postavljanja novih direktora, odnosno prilikom usvajanja budžeta kako bi se trezorsko poslovanje moglo nesmetano nastaviti. Sve mimo toga se ne tiče budućih koalicionih partnera, a oni će to shvatiti tek za nekoliko mjeseci kada će uslijediti, sada već, poznata visočka “prelijetanja” iz stranke u stranku, a opet inicirana isključivo malim i sitnim ličnim interesima.

Hoš’ guze hadžija?

Rok je do 08.11., tako da će u narednih šest dana biti intenzivirano slanje sms i drugih poruka i prijetnji kao u slučaju dr Senada Karavdića da sam podnese ostavku na mjesto direktora Doma zdravlja kako ga ne bi ONI smjenjivali. Ubrzat će se priča oko budućeg v.d direktora JP “Visoko Ekoenergija”. Pojačat će se nada i interes za mjestom nasljednika Dragana Božičkovića u Službi za civilne poslove. Svakako već tri godine nemamo pomoćnika načelnika u Službi za finansije. Dolazit će do fizičkih obračuna i pisanja raznoraznih prijava koje završavaju u PU Visoko kao u slučaju JKP “Visoko”. Prijetit će se i po ostalim javnim preduzećima s ciljem zastrašivanja kako bi se stvorile nove pozicije koje se mogu ponuditi ASDA, SDP, Našoj stranci, DF-u i SBB-u kao budućim partnerima u vlasti. Jer tamo gdje nema povjerenja i čistog interesa za bolje Visoko, jedina nit koja može spajati buduće partnere je strah i nasilje.

Slijed stvari je slijedeći. Najstariji vijećnik u novom sazivu vijeća biti će Salih Purišević (72) iz Nezavisne liste i on će u skladu sa odredbama Poslovnika OV Visoko voditi prvu tj. Konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća Visoko. Poslovnik OV Visoko i Satut Općine Visoko dozvoljavaju formiranje klubova ako najmanje dva vijećnika daju svoj potpis na zahtjev za formiranje kluba. U skladu sa rezultatom i propisima Općine Visoko Klubove vijećnika u Kolegiju Općinskog vijeća Visoko će po automatizmu imati: NL, SDA, ASDA, SBB i SDP.

Nakon što vijećnici prihvate mandate, prema nepisanim pravilima dosadašnji predsjedavajući, u ovom slučaju Mirela Mateša Bukva, treba sazvati takozvani “stranački sastanak”, na kojem prisustvuju predstavnici svih stranaka koje su osvojile mandate u vijeću. Na tom sastanku – stranke pregovaraju o raspodjeli mjesta u „Stalnim radnim tijelima Općinskog vijeća“ ili tzv. Komisijama – kojih ima 10 i njihova raspodjela uglavnom ovisi o izbornim rezultatima. Na tom sastanku stranke i predlažu kandidate za predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg kako bi glasački listići bili spremni za prvu konstiturajuću sjednicu OV Visoko.

Na kraju, zaboravljaju se interesi naroda na kojeg su se tako velikodušno pozivali u predizbornoj kampanji, ma kojoj stranci pripadali. Ta priča se prolongira za 2020. godinu. Smisao političkog djelovanja postaje trgovina i uhljebljavanje sebe i sebi bližnjih te pokušaj predstavljanja tog idiotluka kao opšti interes i korist za Visoko. Svi žele u vlast, a vlast im nudi onoliko koliko vrijede njihove ruke kroz raspodjelu pozicija u javnom sektoru od novca svih nas poreznih obveznika.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.