Fondacija popravila zemljani most na putu Ravne – Dubrave

Prošlonedjeljne jake kiše i poplave koje su ih pratile dovele su do potpunog uništavanja zemljanog mosta na općinskom makadamskom putu izletište Ravne – selo Dubrave.

Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ je, sa svojm timom i uz iznajmljivanje mehanizacije popravila ovaj put i postavila zemljani most s propusnim betonskim cijevima u ljeto 2016. godine. Do tada je obližnji potok prelazio preko puta onemogućavajući saobraćaj i pješačku komunikaciju. Tokom tri godine svog postojanja ovaj most je značio prečicu za stanovnike Dubrava, te rekreacijsku stazu za planinare, goste i domaće stanovništvo, ali i prohodnu stazu za bicikliste i motoriste.

Međutim, poplave početkom juna su uništile zemljani most i razbacale betonske cijevi. I ovaj put je Fondacija brzo reagovala. Već slijedeći dan, Fondacija je kupila dodatne betoske cijevi, angažovala bager i kamion, postavila dva reda propusnih cijevi i ponovo napravila zemljani most.

Nadajmo se da će ovaj put dvije paralelne propusne cijevi biti u stanju primiti veće količine vode u slučaju potrebe.

Na taj način Fondacija pokazuje svoju društvenu odgovornost završavajući korisne infrastrukturne projekte na području grada Visoko.

piramidasunca.ba