NaslovnicaPreporukaFond Memorija...

Fond Memorijala producirao video povodom 30 godina od početka opsade Sarajeva

Fond Memorijala je povodom 5. aprila i 30 godina od početka opsade Sarajeva producirao video kojim čuva sjećanje i uspomenu na najteža dešavanja u historiji grada.

– Umjesto da slavi svoj rođendan i oslobođenje od fašizma, Sarajevo 5. aprila 1992. godine doživljava napad novih fašista, čime započinje najduža opsada jednog grada zabilježena u historiji modernog ratovanja. Epilog 1425 dana opsade je 11.541 ubijena osoba, od čega 1.601 dijete što je ekvivalent brojnosti tri prosječne škole. U prosjeku je na grad dnevno ispaljivano 329 projektila, a 22. juli 1993. godine ostaće upamćen kao dan kada je na Sarajevo palo 3.777 granata – navode iz Fonda Memorijala KS.

Video je dio projekta ekranizacije 111 značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, simboličnog naziva „Dokumentarna memorija“ čiji je osnovni cilj da mlađim generacijama, ali i svima ostalima, putem kratkih, informativnih video sadržaja približi i pojasni ključne događaje i ličnosti iz naše nedavne povijesti.

Link za video je: https://fb.watch/cbMUi4UspY/

Realizovanjem brojnih aktivnosti Fond Memorijala aktivno učestvuje u obilježavanju 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva. Tako su na prijedlog Fonda, koji je usvojen i podržan od Vlade Kantona Sarajevo, a realiziran posredstvom Ministarstva saobraćaja KS, na svim magistralnim prilazima u grad postavljene saobraćajne table sa dvojezičnim natpisom “1425 dana pod opsadom” s ciljem da projekat, kao trajna markacija, ostane podsjetnik na najdužu opsadu u modernoj historiji ratovanja.

Iz Fonda Memorijala poručuju kako su od 4. do 11. aprila upriličili i “Dane otvorenih vrata Spomeničkog kompleksa Tunel D-B”, te da je ulaz u Tunel spasa u spomenutim danima besplatan za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine.

Radno vrijeme Tunela je od 8.30 do 17.00 sati, uz napomenu da je posljednji ulaz u 16:30, saopćeno je iz Fonda Memorijala KS.

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.