Lokalne TemeFKG Visoko: Realizovan Dan roditelja učenika

FKG Visoko: Realizovan Dan roditelja učenika

U nedjelju 6. 11. 2022. godine u našoj školi održan je Dan roditelja učenika Franjevačke klasične gimnazije. Cilj ovoga već sada tradicionalnoga godišnjeg okupljanje jest međusobno upoznavanje i druženje s osobljem škole. Kako školu pohađaju učenici iz svih krajeva naše zemlje i inozemstva, ovo je izuzetna prilika da se roditelji međusobno upoznaju i druže.

Dan roditelja u FKG-u nije roditeljski sastanak na kojem razrednici predstavljaju plan i program rada te pojedinačan uspjeh razreda i učenika. U prvom dijelu programa organiziraju se poučna i korisna predavanja. Ovaj se put roditeljima obratila psihologinja Nermina Vehabović Rudež predavanjem na temu Mentalno zdravlje mladih i odgoj. Roditelji su vrlo pažljivo slušali predavanje kojim je jasno i kroz primjere iz prakse pojašnjena uloga roditelja i profesora u odgoju djece i adolescenata te važnost osviještenosti roditelja u njihovoj odgojnoj ulozi djece. Odrastanje djece i njihovo sazrijevanje kod kuće sa svojim najbližim, ali i u okviru drugih zajednica kao što je škola, najznačajnija je faza razvoja koja postavlja temelj čovjekovoj osobnosti, svjetonazoru i samopouzdanju u kasnijim fazama života. Kroz odnos s roditeljima, a posebno kroz interakcije s vršnjacima i profesorima, djeca usvajaju modele svoga budućeg ponašanja. S tim u vezi predavanje je zasigurno izazvalo veliko zanimanje kod roditelja i potaklo mnoge na razmišljanje kako da poboljšaju svoje uloge u tim složenim procesima.

Nakon predavanja roditelji su imali priliku posjetiti učionice u kojima njihova djeca provode školske sate sa svojim profesorima. Razrednici su dali kratki osvrt na uspjeh razreda u proteklom tromjesečju i druge bitne informacije vezane za uspjeh učenika.

Druženje je potom nastavljeno uz zakusku koju su pripremile vrijedne ruke naših kuharica. Roditelji su uz ukusne slane i slatke zalogaje međusobno razgovarali o raznim temama te pod utiskom predavanja iz prvog dijela programa komentirali zahtjevnost roditeljske uloge u izazovima današnjice. Iznad svega istakli su da se FKG Visoko izdvaja ne samo u kvaliteti nastavnoga procesa, već i posebnim odnosom prema svojim učenicima i njihovim roditeljima. To je škola koja šalje drugačiju, posebnu poruku da im je stalo do svakog njihovog učenika te da ocjene nisu jedina važna stvar u okviru školskih zidova.

Okupljanjem roditelja na jednom neuobičajenom roditeljskom sastanku kojem nije cilj samo informirati roditelje o radu i uspjehu njihove djece, već uspostaviti trajne i prijateljske odnose s roditeljima i među njima, škola jasno poručuje da svoje učenike istinski voli. Roditelji su to očito osjetili pa se na Dan roditelja okupljaju u velikom broju i pri tome ne broje minute kako bi što prije napustili školske prostorije, već štoviše uživaju u druženju i razgovorima, zadovoljni i svjesni da su u FKG-u Visoko oni itekako važni i dobro došli.

Visoko.co.ba/FKG


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE