NaslovnicaFoto KornerFKG: Održan k...

FKG: Održan koncert Josipa Nemeta, prisustvovao i Visoki predstavnik Valentin Inzko

Večeras je u Crkvi Sv. Bonaventure, pri Franjevačkom samostanu Visoko, upriličen svečani koncert vrhunskog hrvatskog harmonikaša, Josipa Nemeta, u kojem je uživao veliki broj posjetilaca, među kojima se našao i Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Valentin Inzko.

Gost iz Rijeke, Josip Nemet, večeras je nastupao uz podršku Fra Emanuela Josića, tenora, i visočkog pijaniste, Bartolomeja Stankovića, te su oni sjajnim izvedbama raznih kompozicija oduševili publiku, iako je ovaj koncert protekao u znaku Dana žalosti, zbog nemilih događaja u Zvorniku od prije dva dana.

Po završetku koncerta, za Visoko.co.ba, Visoki predstavnik Valentin Inzko, koji je čest gost u Visokom kazao je:

“Drago mi je na jednom mjestu vidjeti ovoliko ljudi koji žive mirnim životom i koji zajedničkim snagama predstavljaju svoju zajednicu. Nažalost, nemili događaji u Zvorniku ostavili su snažan utisak na nas, ali život teče dalje i mislim da je Visoko sjajna sredina, koja može biti primjer suživota i tolerancije. To su vrijednosti koje svi treba da gaje u svojim lokalnim zajednicama i bh. društvu uopće.”

 

Sjajan koncert, visočka publika je jako topla

O samom koncertu razgovarali smo i sa zvijezdom večeri, Josipom Nemetom, koji je za našu redakciju kazao:

“Kroz svoj rad se trudim uvijek donijeti nešto novo, obogatiti te kompozicije i publici pružiti sjajan doživljaj glazbe, te kroz sve ove kompozicije koje izvodim pokušavam donijeti emociju. Visoko je sjajno, sala je perfekcija akustike za harmoniku i toliko mi se sviđa da bih ovdje nastupao čak jednom tjedno, ali bih vam dosadio.” – kazao je, šaljivo, Nemet, dodavši:

“Jako mi je ugodno u Visokom i publika je sjajna, topliju nijedan izvođač ne može poželjeti. Samo prijatne utiske ću ponijeti iz Visokog.”

Također, o koncertu smo razgovarali i sa Visokim predstavnikom Inzkom.

“Kako i sam dolazim iz takve porodice, koja uživa u muzici, moja žena je pjevačica, a i sam sviram orgulje, uživao sam u večerašnjem koncertu i mnogo mi se sviđa nastup Josipa Nemeta i njegovih prijatelja, koji su na sjajan način donijeli ove kompozicije.” – kazao je Inzko, zaključivši: “Mislim da je muzika odličan primjer sklada i da nam svima u Bosni i Hercegovini treba više harmonije, kakvu možemo pronaći u muzici.”

 

Sutra nastavak obilježavanja Dana škole Franjevačke klasične gimnazije Visoko

Kako je ovo bio samo jedan dio obilježavanja Dana škole Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, večerašnjim koncertom je tek otvorena manifestacija obilježavanja Dana škole, a nastaviti će se sutra u popodnevnim satima i to prema sljedećem rasporedu:

16:00 – svečana misa u Crkvi sv. Bonaventure;

17:00 – izložba likovne umjetnice Bojane Mikulić;

18:00 – svečana priredba u kojoj nastupaju učenici.

 

Uskoro festival “Dani Avde Smailovića”

Zanimljiv natpis mogli su pročitati svi posjetioci na afišama podijeljenim prije samog koncerta, na kojima je naznačena najava muzičkog festivala, koji bi se uskoro trebao održati u Visokom, a koji će nositi ime sjajnog visočkog kompozitora, Avde Smailovića.

Kako smo saznali, nezvanično, festival će trajati od 1. do 5. juna 2015. godine, a početkom maja će početi reklamna kampanja u kojoj će svi zainteresovani dobiti više informacija.

U nastavku vam donosimo fotogaleriju sa ovog sjajnog događaja, a uskoro ćete moći pogledati i videoprilog sa ovog događaja.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.