Firme političara dobile ugovore u vrijednosti od oko 104 miliona KM

Sektor javnih nabavki i dalje je najveći izvor korupcije u BiH

641

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) kreirao je jedinstvenu online bazu podataka o javnim nabavkama koja je danas prezentirana na konferenciji za novinare. U bazi se nalaze podaci o blizu 40.000 ugovora, koje su 828 institucija i javnih preduzeća sklopili sa 5.230 kompanija u vrijednost najmanje 6,2 milijarde KM, rečeno je na konferenciji.

Direktorica CIN-a Leila Bičakčić kazala je da su javne nabavke oblast koja zavrjeđuje punu pažnju, kako zbog količine novca koja se troši tako i zbog čestih pritužbi na korupciju i netransparentnost te dodala da će baza poslužiti za šire istraživanja javnih nabavki, kojima će se CIN baviti i u narednom periodu. “CIN je odlučio analizirati procese, procedure i aktere u ovom sektoru, te kroz niz istraživačkih priča informisati javnost o tome šta se zaista dešava, koliko su nabavke otvorene, koliko su tenderi fer, da li je politička podobnost presudna i šta građani BIH plaćaju, kvalitet ili političke igre”, kazala je Bičakčić.

Glavna i odgovorna urednica CIN-a Renata Radić-Dragić rekla je da je unos podataka u bazu trajao oko pola godine i da je na tome radila cijela redakcija. “Institucije koje raspisuju tendere za javne nabavke trebale bi prvenstveno voditi računa da dobiju najbolju vrijednost za ponuđen novac, međutim, proces javnih nabavki prati niz anomalija i propusta. Dešava se da se ne poštuje zakon o javnim nabavkama, da se nakon sklopljenih ugovora potpisuju aneksi kojima se mijenja prvobitno sklopljeni ugovor, postoji problem prilagođavanja tendera određenom proizvođaču ili preduzeću. Kroz rad na ovom projektu primjetili smo da se sve javne nabavke ne objave u službenim glasilima”, pojasnila je Radić-Dragić.

Dodala je da su u bazu javnih nabavki unešeni nazivi institucija i kompanija koje su sklopile posao, način na koji je posao dodijeljen, predmet ugovora i njegovu vrijednost. “Cilj nam je ove informacije podijeliti sa građanima BiH, jer oni su ti koji plaćaju te javne nabavke i imaju pravo znati kako se troši taj novac”, kazala je Radić-Dragić. Jedan od novinara CIN-a koji su radili na bazi Ermin Zatega, kazao je da je najviše novca u protekle četiri godine potrošeno u energetskom i zdravstvenom sektoru.

“Tri javne elektroprivrede i sva preduzeća koja im pripadaju potrošili su na rudarsku mehanizaciju, gorivo i električnu energiju skoro 2,1 milijardu KM ili oko trećine ukupnog iznosa zabilježenog u našoj bazi. Nakon toga, lijekovi, medicinska oprema i materijali su koštali građane više od milijarde maraka”, rekao je Zatega. Dodao je da su najviše novca, oko 1,4 milijarde KM, dobile kompanije iz Sarajeva, same ili u konzorciju sa drugim preduzećima, kompanije iz Banjaluke su zaradile više od milijardu KM, dok su mostarske kompanije dobile poslove vrijedne 534 miliona KM.

“Novinari su primjetili da su među dobitnicima ugovora i firme u vlasništvu ili suvlasništvu političara. Njihove firme su dobile 295 ugovora vrijednih više od 103,8 miliona KM za nabavku vozila, goriva, lijekova, hotelskog smještaja te građevinskih i šumarskih radova”, rekao je Zatega. Baza podataka dostupna je na stranici CIN-a: www.cin.ba/javnenabavke , potpuno je besplatna te prilagođena mobilnim uređajima.

federalna.ba/Onasa/Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.