SvijetFinska priprema novi zakon o deportaciji usred ruske 'prijetnje'

Finska priprema novi zakon o deportaciji usred ruske ‘prijetnje’

Finska vlada priprema zakon o deportaciji koji bi spriječio one koji pokušavaju da pređu granicu da traže azil.

Premijer Petteri Orpo rekao je u nedjelju za Yle Radio 1 da je novi zakon osmišljen da spriječi one koji pokušavaju da pređu istočnu granicu da traže azil.

Helsinki je prošle sedmice odlučio da produži zatvaranje granice sa Rusijom do daljnjeg.

Orpo je istakao da se situacija na istočnoj granici nije promijenila, zbog čega je Oslo odlučio da neograničeno produži zatvaranje svih kontrolnih punktova.

U novembru su finske vlasti zatvorile granične punktove s Rusijom nakon što je optužila Kremlj da je izveo navodni “hibridni napad” i namjerno pomagao migrantima bez dokumenata u prelasku u nordijsku zemlju, što je Moskva negirala.

Prema navodima vlade, uprkos zatvaranju, mnogi tražitelji azila i dalje su uspjeli pronaći put u nordijsku zemlju, a broj će se vjerovatno povećati tokom toplijih mjeseci.

Helsinki je u martu predložio privremeni zakon koji bi omogućio graničnom osoblju da blokira one koji žele da uđu iz Rusije.

Između augusta i decembra prošle godine, više od 1.300 tražilaca azila prešlo je u Finsku iz Rusije, dok je ranije taj broj bio u prosjeku samo jedna osoba dnevno, prema finskim vlastima.

Orpo je potvrdio da u Rusiji postoje stotine ili čak hiljade državljana trećih zemalja koji su voljni da ilegalno dođu u Finsku.

Kremlj može umnožiti broj dolazaka, ako to odluči, napomenuo je premijer.

“Prijetnja je evidentna”, rekao je Orpo.

Ovaj zakonski prijedlog izazvao je kritike opozicije, čija je podrška vladi potrebna za usvajanje zakona, navodi Yle.

Nakon zatvaranja granice, Vijeće Evrope je u decembru objavilo pismo u kojem je izrazilo zabrinutost “zbog prava izbjeglica, tražilaca azila i migranata” i pozvalo Finsku da osigura da tražioci azila i migranti mogu nastaviti tražiti zaštitu.

UN i mnoge druge organizacije za ljudska prava optužile su nordijsku zemlju da krši međunarodno pravo i sprečava ljude da traže azil.

Od zatvaranja, Amnesty Finland je upozorio da odluka o zatvaranju svih graničnih prelaza sa Rusijom “podriva prava tražilaca azila i povećava rizik od ozbiljnih kršenja ljudskih prava na granici”.

Finska dijeli granicu sa Rusijom od 1.340 kilometara i ima osam službenih graničnih prelaza. Ona je prošlog aprila postala 31. članica NATO-a.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE