ZanimljivostiZdravlje i savjetiFilter kafa produžava život?

Filter kafa produžava život?

Kofein nije samo dobar za zdravlje, kao što su pokazala dosadašnja istraživanja, kafa može čak i produžiti život ako je pripremate s filterom, prema studiji objavljenoj u časopisu European Journal of Preventive Cardiology.

“Nefiltrirana kafa sadrži tvari koje povećavaju holesterol u krvi. Korištenjem filtera te se tvari uklanjaju i izgledi za srčane udare i prijevremenu smrt manje su vjerojatni”, kaže autor istraživanja Dag Thelle sa švedskog sveučilišta Goeteborg.

“Naša studija pruža snažne i uvjerljive dokaze o vezi između metode pripreme kafe, srčanih udara i dugovječnosti”, kaže Thelle za CNN.

To je loša vijest za ljubitelje jake turske kafe ili one pripremljene cafetièrom.

Prokuhavanje kafe ili korištenje aparata s pritiskom može povećati rizik srčane bolesti.

“Nefiltrirana kafa poput turske, koja zakipi, ili kafa napravljena u francuskom kuhalu za kafu sadrži veće koncentracije kafestrola i kaveola, spojeva koji se nalaze u uljnim kapima koje plivaju na površini kafe te u talogu”, kaže nutricionistica Lisa Drayer.

“Studije su pokazale da te tvari mogu povećati trigliceride i LDL kolesterol”, kaže Drayer. “Držite se filter kafe, jer filter papir može zadržati te tvari”.

Novom se studijom pratilo oko pola milijuna zdravih Norvežana u dobi od 20 do 79 godina tijekom 20 godina.

Rezultati pokazuju da konzumiranje kafe koja je zakipila ili je rezultat proizvodnje pod tlakom bez filtera povećava rizik smrti kod muškaraca starijih od 60 godina zbog toga što povećava kardiovaskularni mortalitet.

Utvrđeno je da je konzumiranje filter kafe zdravije nego da se kafa uopće ne konzumira.

Filter kafa bila je povezana s 15-postotnim smanjenjem rizika od bilo koje smrti te 12-postotnim smanjenjem rizika od kardiovaskularne smrti kod muškaraca te 20 posto nižim rizikom od smrti od srčanih bolesti kod žena u usporedbi s onima koji uopće nisu pili kafu.

Studijom je utvrđeno da su oni koji su dnevno pili jednu do četiri šalice filter kafe imali najnižu stopu smrtnosti.

To otkriće nastavlja se na ranija istraživanja koja su pokazala zdravstvene koristi kafe.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE