Film “Quo Vadis, Aida?/Kuda ideš Aida?” nominovan je za nagradu Oskar

Stižu čestitke Jasmili Žbanić: Veliki dan za BiH

Bosanskohercegovački film “Quo Vadis, Aida?/Kuda ideš Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić nominovan je za prestižnu nagradu Oskar za najbolji strani film (vanenglesko govorno područje) među pet ostvarenja.

Za titulu najboljeg stranog filma “Quo Vadis, Aida?” će se boriti sa filmovima “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

Brojne čestitke

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH čestitala je režirski Jasmili Žbanić.
– Čestitke Jasmili Žbanić i cijelom timu “Quo Vadis, Aida?” za nominaciju u kategoriji Najbolji strani film – čestitala je američka ambasada putem Twittera.

Predsjednica Udruženja filmskih radnika BiH Elma Tataragić istakla je za Fenu da je uime Udruženja koje kandidira bh. film za prestižnu nagradu Oscar izuzetno zadovoljna nominacijom filma “Quo Vadis, Aida” bh. rediteljice Jasmile Žbanić te da je kao scenaristica i kolegica cijele ekipe presretna.

– Ovo je veliki trenutak koji je Jasmila itekako zaslužila ovim filmom. A Bosna i Hercegovina je ponovo počastvovana što je među glavnih pet međunarodnih filmova, iako je država koja ubjedljivo namanje ulaže u kinematografiju – kazala je Tataragić istakavši da je nominacija uspjeh, ali opet uspjeh pojedinaca koji uporno i vrijedno rade na svojim djelima.

Veliki dan za BiH

Danas je veliki dan za bosanskohercegovački film, umjetnost i ekipu filma “Quo Vadis Aida”-kazao je za Fenu reditelj Dino Mustafić povodom nominacije tog filma rediteljice Jasmile Žbanić za prestižnu nagradu Oskar za najbolji strani film.
On smatra da je Jasmila Žbanić redateljica koja se filmskim opusom i temama svrstava u red najznačajnijih filmskih umjetnica današnjice.
– Ova nominacija će donijeti veliki broj gledalaca koji će ispratiti priču o tragediji i istini Srebrenice. Film je važan medij koji odgovornim umjetničkim dijelom poput “Quo Vadis Aida” doprinosi jednom boljem, pravednijem i humanijem svijetu – podvukao je Dino Mustafić.

Reditelj Haris Pašović ocijenuo je za Fenu da nije moguće objasniti dimenziju uspjeha nominacije filma Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida” za najveću filmsku nagradu Oskar u vanengleskom govornom području.

– Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović su nam vratili dostojanstvo u svijetu. Iz zemlje bačene u blato krize zbog očajnog rukovođenja zdravstvenom krizom, migrantskom krizom, ekonomskom krizom. Mi smo nominacijama za Oskara i BAFTA-u ponovo postali ono što u biti jesmo – uspravni ljudi. Majke Srebrenice i Jasmila danas su slika koja obilazi svijet – kazao je Pašović.

– Glumac Izudin Bajrović komentarišući za Fenu nominaciju filma Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida” za najveću filmsku nagradu Oskar u vanengleskom govornom području, a u kojem je i sam ostvario ulogu, ocjenjuje da je nominaciju film zaslužo prije svega svojim kvalitetom.

– Što se tiče teme filma, koja je bitna, prebitna, ona se može ispričati na razne načine. Pa i ovako kako je to Jasmila uradila. Čestitam prije svega Jasmili i Damiru, oni su njazaslužniji. Čestitaam i cijeloj ekipi filma i nadam se da ovo nije kraj – poručio je Bajrović.
(Vijesti.ba)