Home Lokalne Teme Film o Hramu sv. Prokopija: Nacionalni spomenik star više od 160 godina

Film o Hramu sv. Prokopija: Nacionalni spomenik star više od 160 godina

0
Film o Hramu sv. Prokopija: Nacionalni spomenik star više od 160 godina

Bosna i Hercegovina je oduvijek bila zemlja u kojoj su se isprepletale sve vjere i nacije i gdje su zajednički život i međusobno razumijevanje bili ono što je ovu sredinu izdvajalo od svih drugih. Iako na području opštine Visoko nikada nije bilo mnogo pravoslavnog stanovništva (prije rata oko 7000 a sada tek oko 250), ovaj grad se ponosi činjenicom da se u njemu nalazi Hram sv. Prokopija, pravoslavni sakralni objekt star preko 160 godine.

Prema dostupnim podacima, Hram je napravljen 1857. godine, iako se negdje može pronaći podatak da je to bilo i 1853. godine. Nažalost, ferman o gradnji crkve, pisana dokumentacija i većina crkvene arhive su izgorjeli u požaru 1941. godine, tako da se vrijeme izgradnje objekta ne može utvrditi sa sigurnošću. Ono što je jako bitno naglasiti jeste da je graditeljska cjelina – Hram sv. Prokopija u Visokom proglašen u martu 2004. godine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i pod zaštitom je države.

Nacionalni spomenik sastoji se od crkve, crkvenog dvorišta, ogradnog zida, ulazne kapije, parohijskog doma i pokretnog nasljeđa koje čini 18 ikona. Ipak, uprkos tome, kompletan kompleks je godinama u jako lošem stanju i “vapi” za temeljnom rekonstrukcijom.

Komentari

komentara