SportNogometFIFPRO podnio tužbu protiv FIFA-e zbog Svjetskog klupskog prvenstva

FIFPRO podnio tužbu protiv FIFA-e zbog Svjetskog klupskog prvenstva

Međunarodni sindikat fudbalera FIFPRO podnio je danas tužbu sudu u Briselu protiv Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) zbog proširenja Svjetskog klupskog prvenstva.

Prošireno Svjetsko klupsko prvenstvo na kojem će učestvovati 32 tima, sedam više nego do sada, planirano je da se održi u junu i julu 2025. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

FIFPRO je naveo da je zabrinut zbog fizičkih i metalnih zahtjeva koji se stavljaju pred igrače i dodao da odluke poput ove “krše prava igrača i njihovih sindikata”.

Dodaje se i da su sindikati igrači iz Engleske i Francuske također podnijeli tužbu Privrednom sudu u Briselu. Od briselskog suda se traži da se slučaj proslijedi Evropskom sudu pravde.

Fifa je detalje svog proširenog Svjetskog klupskog prvenstva otkrila u decembru.

FIFPRO se ubrzo usprotivio planovima, za koje je naveo da su pokazali “nedostatak pažnje za mentalno i fizičko zdravlje igrača, kao i zanemarivanje njihovog ličnog i porodičnog života”.

Fifa je saopštila da će raspored jednomjesečnog turnira, za vrijeme pauze u većini liga širom svijeta, obezbjediti dovoljno odmora za igrače.

Ta tvrdnja je bila sporna za FIFPRO.

“Kada se uključe pripremni periodi i putovanja, turnir će vjerojatno stvoriti do šest nedjelja dodatnog posla koji će biti dodat već prenatrpanom rasporedu”, navodi se u saopštenju FIFPRO.

Organizacija Svjetskog klupskog prvenstva 2025. godine znači da će najbolji svjetski fudbaleri tri godine uzastopno igrati velika takmičenja van sezone, s obzirom da se Evropsko prvenstvo i Kup Amerike održavaju ove, a 2026. godine Svjetsko prvenstvo.

“Pošto su svi pokušaji dijaloga propali, sada je na nama da osiguramo da se osnovna prava igrača u potpunosti poštuju tako što ćemo to pitanje iznijeti pred sud”, naveo je predsjednik FIFPRO Evrope David Terije.

Federalna.ba / Beta.rs / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE