FIFA predložila novo pravilo

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) danas je predložila privremenu mjeru prema kojoj bi ekipama bilo dopušteno do pet zamjena po utakmici, umjesto dosadašnje tri. U kući svjetskog fudbala smatraju da bi ta ideja pomogla timovima u borbi protiv zgusnutog rasporeda utakmica jednom kada nacionalne lige nastave prekinuta prvenstva i pokušaju ih završiti u što kraćem roku. 

Ovaj prijedlog treba odobriti FIFA-ino tijelo IFAB koje donosi odluke o pravilima, a konačnu riječ će dati organizatori takmičenja.

– Svakoj ekipi će biti dopušteno na utakmici izvesti pet zamjena, uz mogućnost još jedne zamjene u slučaju da se igraju produžeci – navodi se u saopćenju FIFA-e. 

Izmjene bi trebale biti izvršene u tri intervala plus poluvrijeme. Ova bi se mjera počela provoditi ove sezone i nastavila bi se i iduće sezone, a odnosila bi se i na sve međunarodne utakmice igrane do 31. decembra sljedeće godine.

Iz FIFA-e također ističu i kako bi se nogomet trebao nastaviti tek kada zdravstvene službe i vlade objave da je igranje utakmica apsolutno sigurno.

avaz