NaslovnicaSportNogometFIFA izabrala...

FIFA izabrala šest ženskih sudija za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Kataru

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) izabrala je danas šest ženskih sudija koje će u Kataru, prvi put u historiji, suditi utakmice na Svjetskom prvenstvu za muškarce.

Kako se navodi, od 129 sudija za Svjetsko prvenstvo na spisku je i šest žena, od kojih će tri biti glavne sudije na utakmicama – Francuskinja Stephanie Frappart, Salima Mukansanga iz Ruande i Yoshimi Yamashita iz Japana. I

Izabrano je ukupno 36 glavnih sudija, 69 pomoćnih i 24 sudije zadužene za VAR. Frappart je već sudila fudbalerima u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, kao i u Ligi prvaka. Bila je glavni sudija finala Svjetskog prvenstva za fudbalerke 2019. godine i finala Kupa Francuske za fudbalere ovog mjeseca.

“Kao i uvijek, kriterijum koji smo koristili je – kvalitet na pravom mjestu, a izabrane sudije predstavljaju najviši nivo sudjenja širom svjeta. Na ovaj način jasno ističemo da je za nas važan kvalitet, a ne pol”, rekao je predsjednik Sudijske komisije FIFA Pierluigi Collina.

Među 69 pomoćnih sudija biće tri žene – Neuza Back iz Brazila, Karen Diaz Medina iz Meksika i Kathryn Nesbitt iz SAD. “Nadam se da će se u budućnosti izbor ženskih elitnih fudbalskih sudija za važna takmičenja u muškoj konkurenciji doživljavati kao nešto normalno, a ne kao nešto senzacionalno”, naveo je Collina.

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru, od 21. novembra do 18. decembra odigraće se 64 utakmice.

Federalna.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.