Sastojci:
- Biskvit
- 5 jaja
- 250 g sećera
- 250 g brašna ( može obično, a može i oštro)
- 2-3 supene kašike kakaa
- 1 dl ulja
- 1 dl vode
- 1 kesica praška za pecivo
Krema:
- 500 g maskarponea
- 3-4 dl slatke pavlake
- 4-5 supenih kašika vrhom punih nutele
- 200-300g lješnjaka
Ganache krema:
- 2 dl slatke pavlake
- 200 g tamne čokolade
Priprema:
Umutite žumanjca sa sećerom.
Kakao prelijte sa 2-3 kasike vruce vode i izmješajte da dobijete gustu pastu, a potom ga umješajte u žumanjca.
Stalno miksajući polahko dodavajte ulje, a zatim i vodu.
Prosijte brašno sa praškom za pecivo i umješajte u prethodnu smjesu.
Umutite bjelanca u čvrst snijeg i lagano spatulom sjedinite sa prethodnom smjesom.
Izlijte u okruglu tepsiju prečnika 26 cm, oboloženu papirom za pečenje i pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 180°C .
Trebat će nešto vise od pola sata da se ispeče ( zbog vode koja se dodaje pečenje biskvita ide malo sporije, obavezno čačkalicom provjerite da li je biskvit pečen).
Pečen biskvit ohladite i horizontalno prerezite dva puta da se dobiju 3 korice.
Fil:
Umutite maskarpone i dodajte nutelu.
Slatku pavlaku čvrsto umutite i dodajte maskarponeu.
Pečene i od ljuskica očišćene lješnjake stavite u multipraktik i sameljite ali ne do kraja, neka ostane i krupnijih komadića, a zatim umješajte u kremu.
Filujte tortu i ukrasite po želji.
Jedna od ideja je ukrasiti sa pločicama od čokolade i ganache kremom.
Ukoliko imate onaj podešavajuci obruć dobro ce vam doci za filovanje torte.
U obruć slažite koricu (poprskajte je sa malo sećernog sirupa u koji ste dodali par kapi ruma ili sa čokoladnim mlijekom) pa kremu i tako dok ne utrosite sav materijal. Neka vam najgornja ostane samo kora, preko koje prelijte dio djelimično ohladjene ganache kreme.Tortu stavite u frižider da se dobro ohladi, a zatim skinite obruć i ukrasavajte.
Ganache krema:
Slatku pavlaku zagrijte do tačke ključanja, a zatim je prelijte preko sitno izlomljene čokolade i lagano mješajte dok se sva čokolada ne otopi. Nemojte mješati energično da u kremu ne ulazi vazduh! Ostavite je da se djelimično ohladi, pa jedan dio kreme prelijte preko najgornje kore torte i izravnajte.
Ostatak dobro ohladite i umutite mikserom, stavite u poslastičarski špric i ukrasite tortu.
Posluživanje:
Ovo je jedan od onih recepata koji pruža veliku slobodu u načinu pripreme i kombinaciji sastojaka.
Tako npr. kakao možete staviti u brašno i prosijati ga zajedno sa praškom za pecivo. Možete ga i potpuno izostaviti i dobiti fin biskvit za neku voćnu tortu.
Isto tako možete povećavati i smanjivati količinu sastojaka za kremu.