Ferrero Rocher torta

1780

Sastojci:

  • Biskvit
  • 5 jaja
  • 250 g sećera
  • 250 g brašna ( može obično, a može i oštro)
  • 2-3 supene kašike kakaa
  • 1 dl ulja
  • 1 dl vode
  • 1 kesica praška za pecivo

Krema:

  • 500 g maskarponea
  • 3-4 dl slatke pavlake
  • 4-5 supenih kašika vrhom punih nutele
  • 200-300g lješnjaka

Ganache krema:

  • 2 dl slatke pavlake
  • 200 g tamne čokolade

Priprema:

Umutite žumanjca sa sećerom.
Kakao prelijte sa 2-3 kasike vruce vode i izmješajte da dobijete gustu pastu, a potom ga umješajte u žumanjca.
Stalno miksajući polahko dodavajte ulje, a zatim i vodu.

Prosijte brašno sa praškom za pecivo i umješajte u prethodnu smjesu.
Umutite bjelanca u čvrst snijeg i lagano spatulom sjedinite sa prethodnom smjesom.
Izlijte u okruglu tepsiju prečnika 26 cm, oboloženu papirom za pečenje i pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 180°C .
Trebat će nešto vise od pola sata da se ispeče ( zbog vode koja se dodaje pečenje biskvita ide malo sporije, obavezno čačkalicom provjerite da li je biskvit pečen).

Pečen biskvit ohladite i horizontalno prerezite dva puta da se dobiju 3 korice.

Fil:
Umutite maskarpone i dodajte nutelu.
Slatku pavlaku čvrsto umutite i dodajte maskarponeu.

Pečene i od ljuskica očišćene lješnjake stavite u multipraktik i sameljite ali ne do kraja, neka ostane i krupnijih komadića, a zatim umješajte u kremu.
Filujte tortu i ukrasite po želji.

Jedna od ideja je ukrasiti sa pločicama od čokolade i ganache kremom.

Ukoliko imate onaj podešavajuci obruć dobro ce vam doci za torta1filovanje torte.
U obruć slažite koricu (poprskajte je sa malo sećernog sirupa u koji ste dodali par kapi ruma ili sa čokoladnim mlijekom) pa kremu i tako dok ne utrosite sav materijal. Neka vam najgornja ostane samo kora, preko koje prelijte dio djelimično ohladjene ganache kreme.Tortu stavite u frižider da se dobro ohladi, a zatim skinite obruć i ukrasavajte.

Ganache krema:
Slatku pavlaku zagrijte do tačke ključanja, a zatim je prelijte preko sitno izlomljene čokolade i lagano mješajte dok se sva čokolada ne otopi. Nemojte mješati energično da u kremu ne ulazi vazduh! Ostavite je da se djelimično ohladi, pa jedan dio kreme prelijte preko najgornje kore torte i izravnajte.
Ostatak  dobro ohladite i umutite mikserom, stavite u poslastičarski špric i ukrasite tortu.

Posluživanje:
Ovo je jedan od onih receptorta2ata koji pruža veliku slobodu u načinu pripreme i kombinaciji sastojaka.

Tako npr. kakao možete staviti u brašno i prosijati ga zajedno sa praškom za pecivo. Možete ga i potpuno izostaviti i dobiti fin biskvit za neku voćnu tortu.

Isto tako možete povećavati i smanjivati količinu sastojaka za kremu.