ZanimljivostiReceptiFerrero Rocher Baklava

Ferrero Rocher Baklava

Sastojci:

  • 500 g kora za baklavu

Premaz:

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g tamne Lino lade ili Nutelle
  • 100 g maslaca
  • 100 ml ulja

Nadjev:

  • 300 g preprzenih i nasjeckanih lješnjaka
  • 150 g biskvitnih mrvica
  • 2 zlice Lino lade nougat – tamne ili Nutelle
  • mlijeka po potrebi

Agda:

  • 800 ml vode
  • 500 g šećera
  • 2 Vanilin šećer

I jos:

  • 3 kašike otpoljenog maslaca

Priprema:

Najprije napravite premaz tako što ćete sve sastojke otopiti na laganoj vatri dok ne dobijete sjajnu i ujednačenu masu. Ostavite sa strane da se prohladi dok ne napravite nadjev.

11U posudu za miješanje stavite nasjeckane i prepržene lješnjake , dodajte im samljevene biskvitne mrvic, Nutellu i malo mlijeka, tek toliko da lagano navlazi mrvice i lješnjake. Najbolje je da sve dobro izmiješate vrhovima prstiju, tako ćete najbolje umiješati Nutellu u ostale sastojke. Ostavite sa strane do upotrebe.

2Na ravnu plohu položiti jednu koru i na nju staviti par kašika premaza, pa uz pomoć kuhinjskog kista premažite preko cijele kore. Ravnomjerno uz rub kore posložite nekoliko kašika nadjeva, pa urolajte koru kao štrudlu i to što možeš čvršće.

3Urolane štrudlice poslažite u premazan dublji pleh i oštrim nožem nareži ih na 6-7 cm duge tubice. Cijelu površinu baklave premaži sa 3 kašike otopljenog maslaca. Stavite baklavu da se peće u zagrijanu pećnicu na 150 stepeni, oko 40 min.

4U međuvremenu skuhajte agdu tako što ćete staviti vodu da se kuha sa šećerom i vanilijom, a kada se ukuha, ostaviti još desetak minuta da se kuha. Ostavite na toplom do upotrebe.  Ispećenu baklavu prelijte sa skuhanom agdom. Možda će vam se činiti da je previše tekućine, ali ne brinite sve će to baklava upiti.

5Nakon što baklava upije svu tekućinu i nakon što se ohladi prekrij je folijom i ostavi u hladnjak da se dobro rashladi najbolje preko noći. Sutradan serviraj baklavu sa šoljicom dobre turske kafe.

6


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE