FENA:Grafiti uvredljivog sadržaja na pravoslavnoj crkvi u Visokom

Padamo sve niže i niže

1544
Grafiti na pravoslavnoj crkvi u Visokom (FENA)

Crkva svetog velikomučenika Prokopija u Visokom, koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, u utorak je bila meta vandalskih napada. Na vanjskim zidovima pomoćnih objekata pravoslavne crkve, u srijedu su osvanuli grafiti uvredljivog sadržaja.

Paroh i starješina te crkve Marko Jakovljević kazao je danas Feni da je policija uradila uviđaj, a da prve informacije pokazuju da su u crkvu provalila djeca sudeći po otiscima stopala.

– Međutim, sigurno djeca nisu mogla pisati grafite, to su uradile starije osobe – rekao je Jakovljević te dodao da je vjerovatno bilo više grupa s obzirom na natpise simbola i grbova više navijačkih skupina.

Jakovljević je istakao da ništa nisu ukrali i da im je cilj bio samo nanijeti štetu.

Uviđaj je obavila Policijska uprava Visoko, a Služba Civilne zaštite općine Visoko očistila je grafite i izvršila sanaciju nastale štete.

U saradnji s Elektrodistribucijom Zenica poslovnica Visoko, dogovoreno je dodatno osvjetljenje objekata koje će finansirati Općina Visoko.

Crkva svetog velikomučenika Prokopija u Visokom proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 8. marta 2004. godine. Nacionalni spomenik sastoji se od crkve, crkvenog dvorišta, ogradnog zida, ulazne kapije, parohijskog doma i pokretnog naslijeđa koje čini 18 ikona.

FENA/Visoko.co.ba

Komentari

komentara