Lokalne TemeFederalni premijer, Fadil Novalić, posjetio kompleks Ravne u Visokom i obećao pomoći...

Federalni premijer, Fadil Novalić, posjetio kompleks Ravne u Visokom i obećao pomoći projekat

Federalni premijer Fadil Novalić upriličio je u petak, 24. avgusta 2018. posjet Bosanskoj dolini piramida, a domaćin ove posjete bio je direktor Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, dr. Semir Osmanagić.

Tokom višesatnog obilaska, federalni premijer je imao priliku posjetiti lokaciju Belvedere, mjesto sa kojeg se na najljepši mogući način vidi najveća piramida na svijetu, Bosanska piramida Sunca, a nakon početnog upoznavanja s Fondacijom, kao i radovima, premijer Novalić je posjetio i Muzej Fondacije na lokalitetu Ravne, kao i Prahistorijski podzemni labirint tunela Ravne.

U posljednjem dijelu obilaska premijer je obišao i Arheološko-turistički park „Ravne 2“, te se na licu mjesta mogao uvjeriti u ljepotu, kao i brojne sadržaje, ovog jedinstvenog parka u ovom dijelu Evrope, koji je svoje mjesto našao u srcu Bosne i Hercegovine, u Visokom.

Na kraju je upriličen i ručak, kao i druženje u parku „Ravne 2“, gdje se premijer Novalić susreo i s članom Upravnog odbora Fondacije, Mahirom Hadžiahmetovićem, te imao priliku uživati u degustaciju domaćih specijaliteta. Na kraju posjeta premijer nije krio oduševljenje onim što je vidio u Visokom, te je obećao i svoju punu podršku u budućnosti.

– Ovo nije moj prvi susret s ovim projektom, ali je prvi na licu mjesta. Ja sam kao i svaki Bosanac i Hercegovac sve vrijeme pratio projekat, od samog početka, pratio dileme je li piramida ili nije. Imajući iskustvo s Međugorjem, gdje se više ne polemizira je li se pojavila Gospa ili nije i gdje dođe milion i po ljudi, i ovo je slično, projekat je nastao, teško, mukotrpno, ali je on tu danas, bez obzira kome se dopadalo ili ne. Projekat je danas tu, i privlači pozornost ljudi, a i ja sam danas došao ovdje i vidio da se radi o realnom događaju, projektu. – istaknuo je premijer.

Osvrnuo se i na ekspanziju i stalni rast turizma u našoj zemlji, čemu svakako doprinos daje i projekat u Visokom.

– Danas se ljudi pomalo sele prema uslugama i nema sumnje da će ova branša nastaviti da raste. Godišnje, u dobrim godinama, rast industrije iznosti od 3 do 5 %, a turizam svake godine bilježi rast od 15% i ne treba biti previše pismen da vidimo gdje to idemo. – zaključio je premijer Novalić.

Na kraju se osvrnuo i na budućnost projekta i pomoć države.

– Meni je žao da nisam došao i prije, jer bih više pomogao. Mi smo u zadnjim transferima prema nižim nivoima vlasti prepoznali ovaj projekat preko Općine Visoko i podržali ga, međutim, ovdje je potrebna veća potpora okruženja, ne samo projekta, jer projekat okruženje može podupirati ili gušiti. Trenutno okruženje u smislu smještajnih kapaciteta guši projekat. Prošli smo fazu kada je projekat gušilo pitanje jesu li piramide ili nisu, ali sad moramo napraviti novi, aktivni korak, a to je kako pomoći okruženje. To više nije posao Fondacije, to je zadatak grada, kantona i Federacije i mi ćemo se svakako staviti na raspolaganje. – kazao je na kraju premijer Fadil Novalić.

 

 

 

Visoko.co.ba/Piramidasunca.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE