FBiH: O zakonima o doprinosima i porezu na dohodak neki drugi put

(Patria) – U raspravi o dnevnom redu 15. sjednice Predstavničkog doma FBiH Klub SDA je predložio da se s skinu tačke koje je predložila Vlada FBiH a to su priedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak. 

Taj stav podržala je predsjednica Kluba Demokratske fronte Alma Kratina. 

Zastupnica i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević poručila je da je riječ o dva važna zakona koji su dugo u proceduri, ali da je Vlada u sinoćnoj koordinaciji odlučila da nije trenutak da se o važnim zakonima danas raspravlja. 

Zbog toga su povukli prijedloge zakona. 

Kazala je da su zakoni već prošli Ekonomsko – socijalno vijeće i da su sve procedure ispoštovale. 

Nakon nekoliko kritika na račun neprisustva ministara sjednicama, Milićević je kazala da od 98 zastupnika njih 40 nije na sjednici a uredno primaju plate. 

Damir Mašić, šef Kluba SDP-a kazao je da se ovaj dio oko zakona mogao preskočiti. 

“Trebali smo o tome jutros biti obaviješteni. Zabrinajva me da je razlog za skidanje s dnevnog reda činjenica da fali zastupnika. Klub SDP-a smatra da ova dva zakona na način kako su se pojavili, ne zadovoljavaju ni minimum potrebnih formi, jer uz ove zakone nisu dobili nikakve projekce tog zakona kada je u pitanju koštanje, korelacija s fondovima, minimalne plate u realnom sektoru”, poručio je Mašić.

Podsjetio je da se pomenuta dva zakona neće tretirati bez zakona o plati, kako je određeno ranijim zaključkom Predstavničkog doma FBiH.

Parlament Federacije BiH opet je u fazi lud, zbunjen. Niko više nije siguran ko s kim koalira, a ko je opozicija. 

Birali ste, gledajte.