SvijetFBI pokreće istragu o ubistvu palestinske novinarke Shireen Abu Akleh

FBI pokreće istragu o ubistvu palestinske novinarke Shireen Abu Akleh

Sjedinjene Američke Države su obavijestile Izrael da su donijele odluku da istraže ubistvo Palestinke Shireen Abu Akleh, novinarke Al Jazeera ubijene u maju dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj operaciji u izbjegličkom logoru Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sudeći po početnim izvještajima istragu će voditi Federalni istražni biro (FBI), prenose danas izraelski mediji.

Takva odluka je veliki udarac za Vladu Izraela i sprovođenje zakona i smatra se nedostatkom povjerenja u izraelske sposobnosti da sprovedu sopstvenu istragu ubistva.

Rezultat američke istrage mogli bi biti zahtjevi da se istraže izraelski vojnici i da im se sudi.

Izraelska strana je najprije tvrdila da se novinarka našla na udaru unakrsne vatre i da su je ubili palestinski estremisti.

U septembru je objavljen izvještaj izraelske vojske da ju je vjerovatno ubio metak koji je ispalio greškom izraelski vojnik. Palestinska uprava je tvrdila da je žrtva namjerno ciljana.

Kada je ubijena tokom sukoba naoružanih Palestinaca i vojnika koji su izbili kada su vojnici ušli u logor, 51-godišnja novinarka je nosila zaštitni prsluk s oznakom “Press” i šljem.

Odluka SAD donesena je poslije višemjesečnih najava da će biti otvorena američka istraga pod jakim pritiskom porodice Abu Akleh koja je imala državljanstvo SAD i članova Kongresa iz Demokratske stranke.

Ministar odbrane Izraela Benny Gantz odluku o istrazi SAD označio je “ozbiljnom greškom”.

On je podsjetio da je izraelska vojska sprovela sopstvenu istragu i nalaze dala administraciji predsjednika SAD Josepha Bidena.

“Jasno sam rekao američkim redstvnicima da mi stojimo uz vojnike IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) i nećemo sarađivati ni sa jednom inostranom istragom i nećemo dozvoliti miješanje u izraelske unutrašnje poslove”, objavio je Gantz na Twitteru.

Porodica novinarke je danas rekla da je otvaranje američke istrage njene smrti “važan korak”, preneo je France presse.

“To je važan korak ka odgovornosti i dovodi našu porodicu korak bliže pravdi za Shireen”, navela je porodica na Twitteru uz ocjenu da američke vlasti imaju odgovornost da povedu istragu kada se američki građanin ubije u inostranstvu, posebno u slučaju Shireen koju je ubila strana vojska.

France presse konstatuje da je odluka američkoj istrazi neuobičajena imajući u vidu odnose SAD s Izraelom.

Odluka je donesena pošto je izraelska vojska odbila da se sudski goni vojnik osumnjičen da je ubio dugogodišnju novinarku Al Jazeerae, dobro poznatu u arapskom svijetu.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE