Fatima al-Fihri, osnivačica prvog svjetskog sveučilišta

Model visokog obrazovanja kakav danas poznajemo zasluga je Fatime al-Fihri, Arapkinje koja je u 9. stoljeću osnovala Sveučilište al-Qarawiyyin u Fezu (Maroko). Guinness World Records i UNESCO ovo Sveučilište prepoznaju kao najstariju i kontinuirano postojeću obrazovnu ustanovu na svijetu.

Tko je bila Al-Fihri?

Fatima al-Fihri bila je muslimanka iz Tunisa, rođena u trgovačkoj obitelji koja je cijenila žensko obrazovanje. Iako je veći dio podataka o njenom ranom životu izgubljen, poznato je da su Fatima i njezina sestra Miriam bile školovane i predano religiozne.

Početkom 9. stoljeća, zajedno s mnogim drugim Arapima, tijekom razdoblja teških migracija, obitelj Al-Fihri napustila je Tunis i emigrirala u Fez u potrazi za boljim mogućnostima. Fez se prema tadašnjim standardima smatrao užurbanom, kozmopolitskom metropolom. Nazivan je i “muslimanskim zapadom” gdje umjetnost i znanost cvjetaju usporedo s religioznom tradicijom. Iako su prve godine u novom gradu bile teške, Fatimin otac Mohammad postaje uspješan trgovac i nakon smrti ostavlja veliko nasljedstvo kćerima. 

Uočavajući sve veći nedostatak prostora u džamijama zbog dolaska izbjeglica iz islamske Španjolske, Al- Fihri zajedno sa sestrom odlučuje uložiti naslijeđeni novac u nešto što će biti od koristi njihovoj lokalnoj zajednici. Sestre započinju izgradnju prostora koji će moći prihvatiti sve, kako imigrante tako i domaće stanovnike. Mariam se posvetila izgradnji Andaluzijske džamije, dok Al-Fihri osniva džamiju Al-Qarawiyyin imajući u planu još nešto veće.

Osnivanje prvog Sveučilišta

Uočivši potrebu za dodatnim obrazovanjem, 859. godine nove ere Fatima al-Fihri osniva džamiju i Sveučilište al-Qarawiyyin koje dobiva ime po njenom rodnom gradu.

Izgrađena zgrada bila je duga 30 metara, imala je dvorište, molitvenu dvoranu, knjižnicu i školske prostorije, a Fatima je upravljala svim pojedinostima izgradnje. Tijekom dvije godine u duhu ramazanske tradicije, al-Fihri je postila sve do završetka projekta i osnivanja obrazovnog centra.

Upravo je koncept sveučilišta kakav danas poznajemo rezultat rada Fatime al-Fihri. Najstarije europske institucije kao što su Sveučilište u Bologni (osnovano 1088.) i Sveučilište u Oxfordu (osnovano oko 1096.), inspirirani su Al-Fihrinom idejom visokog obrazovanja još iz 859. godine. Sveučilište al-Qarawiyyin bilo je pionir u izdavanju diploma različitih stupnjeva, nošenja rese i akademske odore, izlaganja usmene obrane i mnogih drugih praksi vezanih uz visoko obrazovanje.

Na Sveučilištu su se prvo održavali tečajevi vjeronauka i Kur’ana. Kasnije se kurikulum proširuje uvođenjem arapske gramatike, matematike, muzike, medicine i astronomije i ubrzo počinje dodjeljivati diplome svojim maturantima.  Tijekom srednjovjekovnih vremena, Sveučilište se smatralo velikim intelektualnim središtem. Al-Qarawiyyin postaje poznato duhovno i obrazovno središte koje posjećuju intelektualci i znanstvenici iz čitavog svijeta. U tim mozaicima ukrašenim dvoranama izmišljena je rana algebra. Papa Silvester II. tu je prvi put naučio arapske brojeve i donio ih u Europu. Mnogi znanstvenici su znanja usvojena na Al-Qarawiyyinu distribuirali po zapadnom svijetu, utirući put europskom renesansnom razdoblju. Revolucionarno obrazovanje koje je omogućila mnogima nije htjela propustiti ni sama Al-Fihri, koja je i postala učenica škole i pohađala različita predavanja do kasnih godina.Njezina diploma, uklesana u drvenoj ploči, i danas je izložena u knjižnici Sveučilišta.

Knjižnica u sklopu Sveučilišta predstavlja jednu od najstarijih knjižnica na svijetu i sadrži preko 4000 različitih rukopisa. Među njima nalazi se primjerak Kur’ana iz 9. stoljeća pisan kufijskim pismom na koži deve, kao i arapska verzija Evanđelja iz 12. stoljeća.  Knjižnica je nedavno obnovljena pod vodstvom arhitektice Azize Chaouni.

Nakon Al-Fihrijeve smrti, Sveučilište je nastavilo s radom. Džamija je postala najveća u Africi s kapacitetom da primi 22 000 ljudi. Sveučilište Al-Qarawiyyin je formalno uključeno u sveučilišni sustav Maroka 1963. godine i danas je i dalje snažno. Vrata Sveučilišta i dalje su otvorena su za javnost nudeći obrazovanje ženama i muškarcima iz svih dijelova svijeta. Jedna od bivših studentica je Fatima al-Kabbaj, koja je kasnije postala i jedina ženska članica Marokanskog vrhovnog vijeća vjerskog znanja.

Postavila kamen temeljac

Nemoguće je ostati imun na snagu i viziju Fatime al-Fihri, žene koja je u 9. stoljeću uspjela osnovati prvo svjetsko sveučilište koje je bilo otvoreno za sve ljude, svih uzrasta, društvenih slojeva i vjeroispovijesti. Njezina vizija društva i inovativni način razmišljanja o načinima na koje se obrazovanje može transformirati utrli su put svim kasnijim svjetskim sveučilištima.

Izvori: Girl Boss / Stylist

Naslovna – Foto: Deadfeminists

Preuzeto: voxfeminae.net