Faruk Hodžić (DF): Ne možemo pristati da se 2015. nastave crtati granice koje se nisu mogle nacrtati ni 1995. godine

1526

Stav DF po pitanju obrazovno-odgojnog sistema i obrazovanja u BIH je poznat i može se iskazati u sljedećem:

1.DF smatra da spuštanje nadležnosti iz oblasti obrazovanja sa nivoa kantona na nivo opštine predstavlja korak unazad koji vodi daljem urušavanju ionako dobrano urušenog obrazovno-odgojnog sistema. Kao ilustraciju tog urušavanja navodimo primjer egzistiranja preko 40 Univerziteta i samostalnih visokoškolskih ustanova u BIH što je u odnosu na prijeratni broj desetostruko povećanje, čime se očigledno forsirao kvantitet na štetu kvaliteta.

2.DF smatra da se obrazovno odgojni sistem u BIH može unaprijediti samo na taj način što će se obrazovanje izdignuti sa nivoa kantona na nivo države BIH odnosno u prelaznom periodu na nivo entiteta. Samo na taj način obrazovanje može povratiti davno izgubljeni kredibilitet, čime će ojačati i sebe i državu BIH,

3.DF se protivi i uvijek će se protiviti svim oblicima segregacije i diskriminacije u svim oblastima ljudskoga života pa tako i u oblasti obrazovanja a naročito se snažno protivi jednom od najgorih projekata 21 stoljeća poznatog pod nazivom „dvije škole pod jednim krovom“. Predloženi prijedlog Zakona o prijenosu nadležnosti Ze-do kantona za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja na opštinu Usora , bi pored evidentnog povećenja novčanih izdataka za njegovu realizaciju (kao što se desilo i u opštini Žepče) predstavljao korak ka segregaciji učenika po nacionalnoj odrednici

4.Imajući u vidu gore navedeno stav kluba poslanika DF je da neće podržati prijedlog Zakona o prijenosu nadležnosti Ze-do kantona za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja na opštinu Usora.

Djeca na koju se ovo odnosi već svakako uče po nastavnom planu i programu Republike Hrvatske, odnosno na maternjem jeziku. Ono što se čini ovim je da se doslovno formira paralelni obrazovni sistem. Ovlasti koje se ovim prenose se odnose na sve, od planiranja programa do zapošljavanja. DF je kao stranka nastao upravo iz ideološkog sukoba koji se nalazi u središtu ovoga i mislimo da ne možemo pristati da se 2015. nastave crtati granice koje se nisu mogle nacrtati ni 1995. godine. i da još to rade našim rukama.Ovaj zakon je skup, povećava cijenu javnog školstva i kao ranije u slučaju u Žepču, najvjerovatnije će za rezultat imati vrtoglavo povećanje cijene te dvije škole na koje se ovaj zakon odnosi. 

 

Komentari

komentara