PreporukaFarmer iz Gaze pronašao bizantski mozaik

Farmer iz Gaze pronašao bizantski mozaik

Palestinski farmer otkrio je bizantski podni mozaik dok je pokušavao posaditi maslinu na svojoj zemlji u Pojasu Gaze. Salman al-Nabahin je rekao da su on i njegov sin kopali po zemlji kada su iskopali relikviju.

Kasnije su otkrili još nekoliko dijelova koji su prikazivali šarene životinje i ptice.

Stručnjaci su ga nazvali jednim od najvećih arheoloških blaga ikada pronađenih u Gazi. Nabahin rekao je novinskoj agenciji Reuters da je shvatio da mozaik pripada bizantskom dobu nakon pretraživanja na internetu. Bizantsko Carstvo bilo je istočna polovina Rimskog Carstva, koje se može pratiti do 330. godine nove ere, i preživjelo je više od hiljadu godina.

“Ja gledam na to kao na blago, draže od blaga. To je palestinsko nasljeđe”, rekao je Nabahim. Arheolog René Elter iz Francuske biblijske i arheološke škole u Jeruzalemu rekao je za Associated Press da je mozaik “izniman”.

“Ovo su najljepši mozaički podovi otkriveni u Gazi, kako u smislu kvalitete grafičkog prikaza tako i složenosti geometrije”, rekao je. “Nikada u Pojasu Gaze nisu otkriveni podovi ove finoće, ove preciznosti u grafici i bogatstvu boja.”

Palestinsko ministarstvo turizma i antikviteta saopćilo je da su međunarodni stručnjaci dovedeni kako bi dovršili iskopavanje nalazišta. Pojas Gaze nekada je bio užurbana trgovačka ruta za civilizacije. Bogata je starinama.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/BBC


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE