NaslovnicaBiHFadil Novalić...

Fadil Novalić i Slobodan Stanković stavljeni na crnu listu SAD-a

Na američku crnu listu dodani su premijer Federacije Fadil Novalić i Slobodan Stanković, jedan od najbogatijih pojedinaca u Bosni i Hercegovini, dugogodišnji vlasnik Integral Inženjering A.D. Laktaši i bliski saradnik predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Novalić je sankcionisan zbog korupcije i podrivanja državnih institucija, a Stanković i njegova firma dovode se u vezu s korupcijom u građevinskom sektoru.

Iz Ambasade SAD-a u našoj zemlji poručili su da će koristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju da bi pozvali na odgovornost one koji podrivaju demokratske procese u zemlji ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti.

“U svojstvu premijera FBiH Fadil Novalić je zloupotrijebio podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH.

Novalić je u sedmici prije izbora 2018. koristio podatke o penzionerima do kojih je došao putem svoje službene pozicije da bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost. Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog utjecaja za ličnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH.

Veliki građevinski projekti se često predaju Stankoviću bez fer i otvorene konkurencije. Ogromna većina Stankovićevog bogatstva dolazi iz javnog novca. Stanković je, također, bivši vlasnik alternativne Televizije d. o. o. Banja Luka (ATV), medija pod ličnom kontrolom korumpiranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, čija secesionistička retorika i djelovanje u RS-u ugrožava stabilnost i podriva Dejtonski sporazum.

Kupovina i transformacija ATV-a pokazuje recipročnu prirodu Dodikovih korumpiranih odnosa, jer Stankovićevo bogatstvo daje Dodiku bogatog i moćnog saveznika koji mu politički koristi”, navedeno je u odluci Ministarstva finansija SAD-a.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.