Evropski pokret u BiH: “Kurčeva davorija” ili “Pičkin dim”

Tekst objavljen 23/11/2013

Vjerovatna da postoji milion primjera u ovdašnjoj društvenoj zbilji, koji zorno ilustriraju besmislenost kao društvenu vrijednost. Za takve društvene tvorevine narod ima slikovite kvalifikacije, pomalo vulgarne ali pojednostavljeno precizne i tačne: “Kurčeva davorija” ili “Pičkin dim”.

Pojašnjenja radi;
vukajlija.com;

1. “Kurčeve davorije – Kratka jezička konstrukcija koja služi za naglašavanje upitnih formi koje bi se u normalnim okolnostima mogle protumačiti kao isuviše blage. Direktan udarac kramponom u cjevanicu usljed propasti nečijeg dijela, radnje ili bar pokušaja.
Vapaj gistro saosjećanja pretočen u vulgarne riječi koje ne prestavljaju uvredu, više nekakav oblik saučešća prema situaciji u kojoj se neko nalazi. Ne toliki produkt zdravorazuma i volje koliko spontanosti i afekta.

2.“Pičkin dim” – Slovo O u azbuci dimnih signala sjevernoameričkih Indijanaca. Trivijalno dostignuće. Zadatak ili prepreka koju je vrlo lahko savladati.  Nasuprot brojnim nagađanjima, pravi pičkin dim ne postoji, a porijeklo riječi najvjerovatnije predstavlja vezivanje prvog dijela složenice, (to još uvijek niko nije definisao!) – pička koji označava slabića, i dima koji i inače ne predstavlja nikakvu prepreku.

Kontekstualno, sve prethodno napisano odnosi se na ovdašnji nevladin sektor sa naglaskom na “poduzetničke” projekte “potrošenih” političara, koji su vlastiti egzistencionalizam zaokružili međunarodnim novcima prodajući nam “Muda pod bubrege”.
Značenje:
prevariti nekoga davši mu nešto bezvrijedno ili manje vrijedno pod krinkom vrjednijeg.

www.magazinplus.eu

Iz javno dostupnih podataka je, više nego evidentno da ova NVO neme niti jednog kvalifikacionog argumenta, a još manje kompetetivnih ingerencija da proglašavaju, ocjenjuju ili na bilo koji drugi način valorizuju rad političkih aktera u BiH.
Komercijalizacija interesa ove NVO, i sa druge strane ovdašnjih političkih aktera, nije ništa drugo do vrhunac cinizma i licemjerstva.

Bilo bi dobro da javnosti se pokažu finasijske transakcije na relacijama iste i dobitnika priznanja od iste.
Osim toga, više nego evidentno je da rad ove NVO ne prate institucije EU u BiH, samim tim medijsko spinovanje o svojevrsnim priznanjima “Evropskog pokreta …” je upravo, samo i jedino to što smo napisali u naslovu ovog teksta.

Na službenoj stranici ove NVO se može iščitati:

“O nama:

NVO UG «Evropski kulturni centar» osnovan je 15.04.2004.godine u Zavidovićima-Bosna i Hercegovina.

Mi smo nevladina,neprofitabilna, organizacija/udruženje. Udruženje je nereligiozna institucija, ne sarađuje sa nekom od sekti,priznatih ili ne priznatih vjerskih pravaca,nema kontakata sa zavjereničkim ili tajnim organizacijama.

«Evropski kulturni centar» nema političko ili ideološko sponzorstvo političkih stranaka ili partija….”

Upravni odbor Evropskog pokreta – 6 članova iz 6 gradova

Predsjednik UO
Predrag Praštalo – Zavidovići    
Članovi UO
Dino Čolić – Gračanica
Kemal Hrnjić – Bihać
Zoran Milošević – Bijeljina
Stipo Žigonjić – Vitez