Evropski parlament odobrio obaveznu sigurnosnu tehologiju u svim vozilima

Evropski parlament je odobio zakone kojima se nalaže ugradnja obavezne sigurnosne tehnologije u automobile od maja 2022. godine.

“Zakon će spašavati hiljade života u narednim godinama. Bili smo fokusirani na sigurnost učesnika saobraćaja, posebno onih najugroženijih. Dodatna obavezna oprema za automobile, kamione i autobuse će spašavati živote”, izjavila je zastupnica u Evropskom parlamentu Roza Thun.

Među sistemima koji će biti obavezni u vozilima su pametni pomoćni sistem za kontrolu brzine, sistem koji olakšava instalaciju blokade u slučaju vožnje pod utjecajem alkohola, sistem za upozorenje na pospanost i nedostatak pažnje, napredni sistem upozorenja na odvraćanje pažnje, signal za hitno zaustavljanje, sistem za detekciju pri vožnji unazad, kao i uređaj za snimanje podataka, odnosno crna kutija.

Putnički automobili i laka komercijalna vozila će morati imati i sistem kočenja u hitnim situacijama, kao i sistem držanja automobila u traci. 

Ovi sistemi će postati obavezni za nove model od maja 2022. godine, a od maja 2024. za postojeće modele.

Kamioni i autobusi će se morati dizajnirati i proizvoditi tako da najugroženiji učesnici saobraćaja, pješaci i biciklisti, budu više vidljivi vozačima. Ova vozila će morati posjedovati napredne sisteme za smanjenje crnih tački ispred i bočno od vozača. Ta tehnologija bi se trebala primjenjivati na nove modele od novembra 2025. godine, a na postojeće od novembra 2023. godine.

Novi zakoni imaju za cilj i unapređenje crash testova, vjetrobranskih stakala kako bi se smanjila težina povreda pješaka i biciklista, kao i testova za korištene gume.

Parlament je zakon usvojio s 578 glasova “za” i 30 “protiv”, a sada ide na odobrenje Evropskom vijeću ministara.

Prošle godine je na cestama Evropske unije poginulo oko 25.100 ljudi, a 135.000 je ozbiljno povijređeno.

Klix