NaslovnicaSvijetEvropski cent...

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti: Majmunske boginje ne prenose se lako

Majmunske boginje ne prenose se lako među ljudima, objavljeno je u ponedjeljak iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

“Prenos s čovjeka na čovjeka događa se bliskim kontaktom sa zaraznim materijalom od lezija kože zaražene osobe, putem respiratornih kapljica u dugotrajnom kontaktu licem u lice i putem fomita”, navedeno je u procjeni rizika ECDC-a.

U izvještaju se navodi da su većina pacijenata s dijagnozom majmunskih boginja u Evropi bili homoseksualci i “priroda lezija u nekim slučajevima ukazuje na to da se prenos dogodio tokom seksualnog odnosa”.

Upozorili su da su ljudi koji imaju više seksualnih partnera izloženi većem riziku od infekcije.

Prema procjeni rizika, pacijenti su do sada imali samo blage simptome tokom trenutne epidemije, ali se upozorava se da bi majmunske boginje uopšteno mogle uzrokovati teške oblike bolesti.

ECDC je preporučio da zemlje članice Evropske unije (EU) zahtijevaju da pacijenti s majmunskim boginjama ostanu izolovani i izbjegavaju bliski fizički kontakt sve dok im osip potpuno ne zacijeli.

“Pacijenti se mogu oporaviti kod kuće uz pomoćnu njegu”, dodaje se u dokumentu.

Oni koji su bili u bliskom kontaktu sa oboljelima od majmunskih boginja trebali bi pažljivo posmatrati simptome tokom 21 dana, kao i da se uzdržavaju od davanja krvi, organa ili koštane srži.

Od početka maja otkriveno je nekoliko slučajeva majmunskih boginja u devet zemalja EU: Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Portugalu, Španiji, Švedskoj i Holandiji.

Majmunske boginje su virus koji se na ljude prenosi sa životinja, a simptomi uključuju groznicu, osip i otečene limfne čvorove.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.