SvijetEvropska unija pokreće pomorsku misiju u Crvenom moru

Evropska unija pokreće pomorsku misiju u Crvenom moru

Evropska unija pokrenula je u ponedjeljak pomorsku misiju u Crvenom moru “kako bi obnovila i zaštitila slobodu plovidbe”.

“Odbrambena pomorska sigurnosna operacija”, nazvana Eunavfor Aspides, dolazi nakon što su proiranski orijentirani militanti Huti počeli napadati međunarodne brodove u Crvenom moru u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u njenom ratu s Izraelom.

– Evropska unija brzo reaguje na potrebu da se obnovi pomorska sigurnost i sloboda plovidbe u visoko strateškom pomorskom koridoru – objavio je u saopćenju visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

– Unutar svog odbrambenog mandata, operacija će osigurati pomorsku situacijsku svijest, pratiti plovila i zaštititi ih od mogućih napada na više domena na moru – dodaje se u saopćenju.

U saopštenju nije precizirano koliko će plovila biti uključeno, a glasnogovornik EU nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Ali diplomate EU su ranije rekli Reutersu da će u početku uključiti tri broda pod komandom EU kao dio takozvane Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU (CSDP).

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE