Evropa: Cijene prirodnog plina najniže u 10 godina

Evropske cijene prirodnog plina su ove sedmice pale na najniži nivo u posljednjih deset godina, usljed bitke za tržišni udjel između najvećih svjetskih proizvođača, Rusije i SAD-a.

Cijene bi trebale nastaviti padati, u uvjetima kad se referentna cijena plina u Holandiji nastoji oporaviti od pada ispod 10 eura po megavat-satu, koji je zabilježila ranije ovog ljeta, navodi RT.

Cijena plina za isporuke u ovom mjesecu na holandskom spot tržištu, glavnom pokazatelju za tržište prirodnog plina u zapadnoj Evropi, trenutno je na najnižem nivou od 2010. godine zbog viška ponude, prema analizi konsultantske kompanije Ristad Energy.

„U septembru, skladišta plina u sjevernoj Evropi bit će puna, što povećava rizik od daljnjeg pada cijena”, rekao je Nick van Kuteren iz holandske energetske kompanije „PZEM” za Bloomberg i dodao da, istovremeno, veliki dobavljači, poput Rusije, pokušavaju povećati udjel na tržištu.

Zalihe širom sjeverozapadne Evrope, Italije i Austrije, dostigle su 28. avgusta nivo od 62,3 milijarde kubičnih metara ili 94 posto kapaciteta.

Usprkos padu cijena plina, Rusija i SAD su drastično povećale izvoz u prvih pet mjeseci ove godine.

Rusija je prošle godine u evropskoj potrošnji plina učestzvovala sa 38 posto.

biznisinfo