Evo šta autor kaže o spomeniku “Tri predsjednika pišaju po BiH” u Vitezu

PRAVA ISTINA: Evo šta autor kaže o spomeniku “Tri predsjednika pišaju po BiH”

Pravu istinu o ovom spomeniku, koji se nalazi u Etno selu Čardaci kod Viteza, rekao nam je vlasnik ovog turističkog kompleksa gospodin Mirko Šakić.

Na društvenim mrežama je danas objavljena fotografija na kojoj se nalaze tri skulpture koje pišaju u bazen u obliku naše države. U objašnjenju koje prati fotografiju navodi se da da su u pitanju “tri predsjednika” koja pišaju po Bosni i Hercegovini. 

Pravu istinu o ovom spomeniku, koji se nalazi u Etno selu Čardaci kod Viteza, rekao nam je vlasnik ovog turističkog kompleksa gospodin Mirko Šakić.

On kaže da ovaj spomenik zaista postoji i da su skulpture urađene u prirodnoj veličini, prema njegovoj zamisli. Za njihovu izradu angažovao je dva akademska skulptora.

Međutim, tri ljudske figure ne predstavljaju tri predsjednika BiH, već tri konstitutivna naroda, kaže Šakić, a pravi naziv spomenika je “Sloga”. 

“Spomenik je inspirisan skulpturom Davida Černija u Pragu, gdje dva čovjeka pišaju u Čehoslovačku. Inspirisan je i životima svih nas. Nisu u pitanju predsjednici, jer oni su promjenjiva kategorija. Ove skulpture predstavljaju tri konstitutivna naroda, da se niko ne uvrijedi, jer svi mislimo da smo u pravu i da smo mi najbolji, a rezultati u stvarnosti pokazuju drugačije”, kazao je za portal Buka Mirko Šakić. 

Buka