Evakuisane dvije porodice sa šest članova

787

Kiša koja je jučer i tokom noći padala na području općine Doboj Istok ponovo je aktivirala, u maju prošle godine pokrenuto klizište u zaseoku Brđani u MZ Klokotnica. Klizište je direktno ugrozilo dva stambena objekta koja su, po preporuci Štaba CZ jutros iseljena.

Oštećenja na lokalnom putu, bila su prvo upozorenje vlasnicima  obližnjih kuća da je klizište, aktivirano u maju prošle godine,  ponovo aktivno.

„Stalno vodu moram izgoniti sa metlom da ne ide mi dole u kuću. Otišla sam, nisam bila kod kuće, muž mi bio. Kad je on izašao opazio stepenice krenule i zid taj“, rekla je Ramiza Bešić, stanovnica Brđana.

Klizište u Brđanima, jedno je od 272 aktivna klizišta u Doboj Istoku. Ekipe CZ svakodnevno prate stanje.

„Služba je dala preporuku vlasnicima da, iz sigurnosnih razloga se isele. I, evo jutros klizište je ponovo aktivno. Pomjeranja su prisutna. I kao što se vidi oba objekta su direktno oštećena“, pojasnio je Sulejman Delić, pomoćnik općinskog načelnika Doboj Istoka za poslove CZ.

Dvije porodice sa šest članova, privremeno su smještene kod rodbine. Iz oštećenih kuća pokušavaju spasiti pokućstvo.

Šteta od prirodne nesreće u Doboj Istoku je veća od 25 miliona maraka. Do sada su ovdje sanirali 35 klizišta. Više od 50 objekata je oštećeno ili uništeno, usljed poplava i klizišta.

Komentari

komentara