SvijetEuropski parlament upozorio Crnu Goru da je došlo do zastoja u procesu...

Europski parlament upozorio Crnu Goru da je došlo do zastoja u procesu pristupanja EU

Europski parlament upozorio je u srijedu Crnu Goru da je došlo do zastoja u procesu pristupanja te zemlje Europskoj uniji (EU) i to zbog visokih političkih tenzija i polarizacije te pozvao na što skorije formiranje proeuropske vlade u toj zemlji. Europski zastupnik i izvjestitelj za Crnu Goru u Europskom parlamentu Tonino Picula smatra kako ovaj dokument potvrđuje da je još jedna godina za Crnu Goru izgubljena.

“Ovaj dokument baca svjetlo na velika unutarnja politička previranja u Crnoj Gori i još jednu godinu stagnacije na putu zemlje ka članstvu u EU. Zastupnici Europskog parlamenta očekuju što je prije moguće formiranje proeuropske vlade, koja će jasno i nedvosmisleno podržavati europske politike i vrijednosti, u skladu s očekivanjima značajne većine građana zemlje”, kazao je Picula.

U izvješću, se naglašava hitna potreba za političkom stabilnošću i napretkom u ključnim reformama vezanim za EU, posebno u izbornim i pravosudnim reformama i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Zastupnici Europskog parlamenta konstatirali su poboljšanje u prevenciji korupcije, pozdravili pozitivne napore učinjene u oblasti nelegalne trgovine, posebno u švercu cigareta, te pozivali Crnu Goru da razvije učinkovitu strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i zaštitu njenih žrtava.

„Neuspjeh u izgradnji konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa i nedostatak međustranačkog dijaloga doveli su do odlaganja napretka u reformama vezanim za EU što je gurnulo Crnu Goru u duboku političku i institucijsku krizu”, stoji u izvješću Europskog parlamenta koji je izglasan na vanjskopolitičkom komitetu te instucije.

Europski parlament ozbiljno je zabrinut zbog zlonamjernog inozemnog uplitanja, pokušaja destabilizacije, hibridnih prijetnji i kampanja dezinformacija inozemnih aktera u Crnoj Gori, posebice onih koji potječu iz Rusije, Kine i Srbije, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Također europski zastupnici pozivaju crnogorske vlasti da smanje ekonomsku ovisnost od Kine i nastave koristiti Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan, u cilju pronalaženja zelenije i transparentnije alternative za financiranje infrastrukturnih projekata.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE