Europski parlament donio zakon o smanjenju upotrebe tankih plastičnih vrećica

632

Europski parlament  je u utorak izglasao zakon kojim se od zemalja članica traži da drastično smanje uporabu plastičnih vrećica, koje predstavljaju veliki problem za okoliš.

“Govorimo o golemom okolišnom problemu. Milijarde plastičnih vrećica završavaju u prirodi kao neprerađeni otpad”, izjavila je parlamentarna izvjestiteljica za to pitanje Margrete Auken, zastupnica Zelenih iz Danske.

Glasovanjem u parlamentu konačno je potvređen kompromis o izmjeni direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu između zemalja članica i zastupnika, postignut u studenom prošle godine.

Po novoj direktivi, zemlje članice će moći birati između dviju mogućnosti – moći će donijeti mjere kojima će osigurati da godišnja  potrošnja plastičnih vrećica debljine do 50 mikrona ne prelazi 90 vrećica po osobi do 31. prosinca 2019., a do 2025. to se treba  smanjiti na 40 vrećica po osobi.

Druga mogućnost je da se od 31. prosinca 2018. počnu naplaćivati vrećice, odnosno da se zabrani da se dijele besplatno. Iz te mjere mogle bi biti izuzete vrlo tanke vrećice debljine ispod 15 mikrona.

Tim kompromisom Hrvatska je bila zadovoljna jer je promijenjena definicija vrlo tankih vrećica s 10 na 15 mikrona. Takva definicija  omogućava opstanak domaćih proizvođača tankih plastičnih vrećica, koji prema, HGK-u, zapošljavaju oko tisuću i pol ljudi.

Komentari

komentara