BiHEurofarm – Centar Poliklinika otvorio najsavremeniji laboratorij u Sarajevu

Eurofarm – Centar Poliklinika otvorio najsavremeniji laboratorij u Sarajevu

Privatna zdravstvena ustanova “Eurofarm-Centar Poliklinika” otvorila je danas u Sarajevu Centralni laboratorij sa najsavremenijom opremom i najpreciznijim aparatima.

– U ovoj godini smo otvorili poliklinike u Goraždu i Visokom i danas na kraju uspješne godine Centralni laboratorij. Ukupna investicija u ovoj godini je 2,6 miliona KM. Građevinski radovi, opremanje laboratorije, te obuka osoblja trajala je deset mjeseci – kazao je prilikom svečanog otvaranja laboratorije direktor Eurofarm Centra Poliklinike Šukrija Huseinović.

Dodao je da su samo u toj laboratoriji otvorili osam novih radnih mjesta, a ukupno u ovoj godini 37 radnih mjesta.

– Sve usluge radimo u Sarajevu sa našim stručnjacima u našim laboratorijama, dakle ne uzimamo uzorke kako bi ih slali u susjedne zemlje ili još dalje. Snizili smo naše cijene za 30 posto. Sve analize radimo kvali i kvanti, tzv. mokrom hemijom koje je puno skuplja, ali sigurnija od nekih skrining testova, trakica isl. – naveo je Huseinović.

Pored domaćeg certifiata od Udruženja medicinskih biohemičara u BiH, kako je dodao Huseinović, prvi su započeli i međunarodnu akreditaciju iz Londona, za šta im je bila potrebna ovakva laboratorija, sa ovakvom opremom i kadrom.

Eurofarm – Centar Poliklinika se nalazi u sastavu ASA Prevent Grupacije, posluje već punih 18 godina i trenutno upošljava 125 radnika od čega je 55 posto sa visokom stručnom spremom. Eurofarm – Centar Poliklinika se nalazi na šest lokacija – Ilidža, Unitic, Visoko, Goražde, IUS i od danas njihova centralna laboratorija u ulici Kolodvorska 5.

Rukovodilac Centralne laboratorije u sklopu Eurofarm Centar Poliklinike Daria Ler je kazala da će na jednom mjestu nuditi širok opseg analiza iz oblasti biohemije, hematologije, imunohemije, te rutinske mikrobiološke analize uključujući i molekularno biološke.

– Molekularno biološke analize su trend u svijetu kao jedan novi pristup detektiranja, odnosno dijagnostike oboljenja. Molekularna dijagnostika nudi jedan specifičan i precizan pristup i ono što je najbitnije za pacijante, jako brzu dijagnostiku – kazala je Ler dodajući da se u roku tri do pet radnih dana dobija nalaz.

Navela je da trenutno nude oko 400 usluga u sklopu tri laboratorija na jednom mjestu, a među ostalim rade i analize na autoimuna oboljenja.

Ler je govorila i o mogućnosti testiranja za dobijanje vakcine CIMAvax-EGF, novini na našem tržištu i u svijetu. Radi se o vakcini koja je razvijena na Kubi, koristi se u liječenju karcinoma pluća, a dobila je dozvolu za promet na tržištu BiH.

– Namjera je da pružimo mogućnost testiranja za tu vakcinu ovdje kod nas. Pored standardnih biohemijskih analiza uvodimo i analize za mutacije. Radi se o 29 različitih mutacija i mi ćemo biti u stanju sve te vrste testova ovdje da radimo – navela je Ler.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE