EU uskoro odobrava uvoz piletine iz BiH

Prije skoro sedam godina BiH je ostala bez mogućnosti izvoza pilećeg mesa u Hrvatsku. Članstvo u EU susjedne države u određenoj mjeri je poremetilo privrednu saradnju dviju zemalja i BiH je ostala bez tržišta koje joj je vrijedilo skoro 15 miliona maraka.

Nakon godina čekanja to tržište bi se BiH konačno moglo vratiti. Naime, već godinama Direktorat za hranu, zdravlje, revizije i analize EU-a vrši kontrole hrane u BiH i provjerava zdravlje životinja.

Kako je potvrdio direktor Ureda za veterinarstvo BiH Drago Kalaba, očekivanja su da uskoro bude odobren uvoz proizvoda od peradi iz BiH u EU.

On je rekao kako je iz Bruxellesa stigla informacija da su završene sve procedure i da će Evropska komisija uskoro o tome odlučivati, piše Večernji list.

– Nakon posljednje inspekcije u maju dobili smo preporuke na osnovi kojih smo napravili akcijski plan koji je u septembru odobren i sad čekamo da Evropska komisija upiše BiH u uredbu 798/2008, da BiH uvrsti u zemlje iz koje je dopušten izvoz peradi i njihovih proizvoda te da BiH uključi u odluku 2007/777 koja govori o proizvodima od mesa peradi – rekao je Kalaba.

On je i podsjetio kako EU ne daje odobrenja pojedinačno firmama koje se bave ovom djelatnošću, nego se odobrenje daje državama. S druge strane, država ima popise firmi koje ispunjavaju evropske propise i mogu izvoziti proizvode na tržište EU.

Ako se ova predviđanja ostvare, piletina i proizvodi od piletine iz BiH će se ponovno naći na policama hrvatskih trgovina. Direktorica Odjela za privredu Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović rekla je kako BiH u ovoj grani ekonomije ostvaruje suficit te kako je otvaranje tržišta EU nova prilika za napredak i povećanje proizvodnje.

– Svaki povratak na staro ili izlazak na novo tržište zahtijeva puno napornog rada, mnogo pripreme, a također se treba boriti i izboriti za svaku poziciju. Povratak na tržišta Nakon zabrana izvoza u Hrvatsku, domaći proizvođači okrenuli su se tržištu CEFTA-e i sada na to tržište izvozimo 90 posto piletine – objasnila je Lajović.

Inače, od zabrane izvoza bh. piletine u RH, uvoz ovoga mesa u tu zemlju je povećan za čak 300 posto. Predviđanja su kako će nakon odobrenja izvoza domaćim mesnim industrijama biti otvoreno tržište vrijedno oko 20 miliona KM. Upravo je to dio kolača koji bi mogao pripasti bh. proizvođačima ako se uspiju vratiti na hrvatsko tržište i zauzeti poziciju koja im je pripadala prije nekoliko godina.