NaslovnicaSvijetEU priprema d...

EU priprema deveti paket sankcija protiv Rusije

Evropska unija (EU) pripremila je deveti paket sankcija, koji uključuje dodavanje otprilike 200 pojedinaca i institucija i tri ruske banke na listu sankcija, zabranu izvoza proizvoda dvostruke namjene i zabranu ulaganja u rudarstvo.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen podijelila je na društvenim mrežama video u vezi s detaljima devetog paketa sankcija koje se planira primijeniti protiv Rusije.

Navodeći da Rusija nastavlja da donosi smrt i razaranja Ukrajini, von der Leyen je rekla da je Rusija namjerno pokušala da paralizira Ukrajinu u zimskom periodu gađajući civile i infrastrukturu.

Ističući da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu, von der Leyen je dodala: “Osam paketa sankcija koje smo do sada sproveli nanose štetu Rusiji. Današnjim devetim paketom pojačavamo te mjere.”

Von der Leyen je rekla da su predložili da se na listu sankcija EU doda još oko 200 pojedinaca i organizacija, dodajući da se na listi nalaze oficiri u oružanim snagama, članovi Dume i Vijeća Federacije, ministri i mnogi političari.

Von der Leyen je naglasila da su na popisu i oni koji su krijumčarili ukrajinsku djecu u Rusiju i krali ukrajinske poljoprivredne proizvode.

Napominjući da će uvesti punu zabranu transakcija Ruskoj regionalnoj razvojnoj banci, von der Leyen je navela da predlažu uvođenje sankcija za još tri ruske banke.

Cilj je, navela je, da prekinu finansijska sredstva ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ističući da žele primijeniti nove izvozne kontrole i ograničenja posebno na robu dvostruke namjene, von der Leyen je navela da to uključuje osnovne hemikalije, elektroniku i proizvode informacione tehnologije koje može da koristi ruska vojska.

“Prekinut ćemo pristup Rusiji svim vrstama dronova i bespilotnih letjelica”, kazala je Von der Leyen te dodala da će zabraniti izvoz UAV motora u Rusiju i treće zemlje poput Irana koje mogu isporučiti ove proizvode Rusiji.

Izjavljujući da će spriječiti Rusiju da pravi propagandu, von der Leyen je dodala i da će emitovanje četiri ruska kanala biti prekinuto.

“Predlažemo više ekonomskih mjera protiv ruskog energetskog i rudarskog sektora, uključujući zabranu novih rudarskih ulaganja u Rusiji”, rekla je von der Leyen.

Prijedlog Komisije moraju odobriti zemlje članice EU da bi stupio na snagu.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.