NaslovnicaSvijetEU predlaže s...

EU predlaže suspenziju milijarde eura Mađarskoj

Izvršna vlast Evropske unije preporučiće suspenziju milijardi eura namijenjenih Mađarskoj zbog problema sa korupcijom, izjavila su u srijedu dva zvaničnika Reutersu, što bi bio prvi takav potez protiv premijera Viktora Orbana.

Čelnica izvršne vlasti, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je u svom godišnjem govoru o politici u Evropskom parlamentu u srijedu da će zamrznuti finansiranje za članove što šteti demokratiji, te istakla korupciju.

– Moramo se boriti za naše demokratije… Željela bih da se fokusiram na korupciju – rekla je ona, ne navodeći posebno Mađarsku.

Međutim, očekivalo se da će u nedjelju preporučiti suspenziju do 70 posto od 22,5 milijardi eura vrijednih kohezionih fondova namijenjenih Mađarskoj iz budžeta EU za 2021-27., prema zvaničnicima EU. Tačan iznos nije naveden.

Mađarska forinta i obveznice doživjele su pad vrijednosti u srijedu jer su evropski poslanici osudili Orbana zbog ukidanja prava migranata, homoseksualaca i žena, kao i slobode medija, akademika i sudova.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.