NaslovnicaSvijetEU poziva Ita...

EU poziva Italiju da se pridržava programa, budući da odobrava dodatna sredstva

Evropska komisija pozvala je novu italijansku vladu da se drži reformskih planova jer je u utorak otvorila put za isplatu dodatnih 21 milijardu eura za oporavak nakon COVID-a.

Komisija je rekla da je Italija ispunila niz od 45 važnih odluka i ciljeva u reformi u područjima kao što su zapošljavanje u javnom sektoru, nabavke, porezna uprava, obrazovanje i zdravstvena zaštita kako bi se kvalificirala za drugi dio programa vrijednog 192 milijarde eura.

– Stoga čestitam Italijo i nastavi s dobrim radom! Komisija stoji uz tebe na tvom putu oporavka – izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen , prenosi Reuters.

Desničarski savez predvođen Giorgiom Meloni pobijedio je na talijanskim nacionalnim izborima u nedjelju, izazvavši zabrinutost u Bruxellesu da će odnosi s novom vladom biti teži nego pod premijerom Mariom Draghijem.

Povjerenik EU-a za ekonomiju Paolo Gentiloni rekao je da finansiranje nudi jedinstvenu priliku za transformaciju italijanske privrede.

– Pozivam sljedeću italijansku vladu da osigura da se ova prilika iskoristi – rekao je Gentiloni, koji je i bivši italijanski premijer.

Meloni je prije izbora rekla da bi trebalo biti prostora za izmjenu programa, kako bi odražavao uticaj energetske krize.

Najnovija sredstva, koja još uvijek podliježu konačnom odobrenju EU-a, bit će uložena u područja kao što su: 5G telekomunikacije, turizam i reforma pravosudnog sistema.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.