NaslovnicaSvijetEscobar: 'Otv...

Escobar: ‘Otvoreni Balkan’ uspješan samo ako su sve zemlje Zapadnog Balkana u njemu

Specijalni izaslanik SAD-a za Balkan Gabriel Escobar izjavio je danas da svih šest zemalja Zapadnog Balkana treba da budu dio Evropske unije i da je važno da svi budu i u inicijativi “Otvoreni Balkan” kako bi ta inicijativa uspjela.

“Tri zemlje koje su pokrenule inicijativu treba da pričaju sa ostalim zemljama koje su skeptične. Bez svih šest zemalja neće biti uspjeha”, poručio je Escobar koji je video-linkom učestvovao na skupu “Otvoreni Balkan – Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona” u Skupštini Srbije.

On je rekao da je region Zapadnog Balkana “region izuzetnih prilika”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Zapadni Balkan mali region i da bilo koja nestabilnost u bilo kojoj od zemalja može negativno da utiče na cijeli region.

Brnabić je ocijenila da će najveća korist od “Otvorenog Balkana” biti stabilniji i bezbjedniji region, ali da će svi imati i konkretne ekonomske koristi i drugačiju perspektivu za mlade ljude.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da sada ne treba trošiti vrijeme i ubjeđivati nekoga da inicijativa “Otvoreni Balkan” vrijedi.

“Nije na nama da ubjeđujemo nekoga da je ‘Otvoreni Balkan’ zaista otvoren. Ko hoće, neka proba”, rekao je Rama, koji se uključio onlajn u konferenciju.

On je dodao da ne zna koje garancije treba dati Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori ili Kosovu da je inicijativa dobra.

“Ako Crna Gora misli da će naredne godine ući u EU, u redu, ja se radujem zbog njih, ali mislim da se to neće desiti”, rekao je Rama i dodao da “možda u BiH ne razumiju zašto lubenice ne treba da stoje na granici tri dana”.

On je dodao da EU i SAD treba da pozovu i druge zemlje iz regiona da se uključe u inicijativu.

Rama je dodao da nikada nije čuo da je predsjednik Srbije (Aleksandar Vučić, op.a.) rekao da ne želi Kosovo kao dio inicijative.

Zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da je region Zapadnog Balkana dugo bio najgori u Evropi, a da je ovo prilika da region pokaže da može da bude prosperitetan, a ne problematičan.

On je rekao da regionalna saradnja nije zamjena za EU, već na liniji za EU i da i na putu ka EU region treba da slijedi prakse koje se tamo već primjenjuju.

Na otvaranju skupa govorio je predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je ukazao da je ta inicijativa bila “pun pogodak” i da se pokazalo da oni koji su joj se protivili nisu bili u pravu, te da je “Otvoreni Balkan” prva inicijativa povezivanja regiona koja u posljednjih 30 godina ima šansu da uspe.

Ambasador SAD-a u Srbiji Anthony Godfrey istakao je da je ekonomska integracija veoma važna i da inicijativa “Otvoreni Balkan” treba da bude komplementarna Berlinskom procesu.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.